În „Luna Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros”, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) va organiza o serie de acțiuni menite să atragă atenția opiniei publice cu privire la pericolul cancerului intestinului gros, dar și la metodele de prevenire a acestuia.
Astfel, în perioada 7-31 martie, FABC desfășoară o campanie de informare în trenurile Metrorex, magistrala M2-Berceni-Pipera, sub sloganul „Ce nu știți despre cancerul intestinului gros?”.
„În cadrul acestei campanii încercăm să aducem informația cât mai la îndemana oamenilor și sperăm ca în acest fel să-i determinăm să conștientizeze importanța controalelor medicale periodice”, a sdeclarat Cezar Irimia, președintele FABC.
De asemenea, la sfârșitul lunii martie, în zilele de 26-27, FABC va continua această campanie prin organizarea unei caravane în Parcul Herăstrău, la intrarea Charles de Gaulle, unde toți cei interesați vor fi informați despre cancerul intestinului gros, de altfel vindecabil, dacă este prevenit din timp. În plus, cei prezenți vor lua parte la o demonstrație de fitness oferită de Florentina Opriș. Alături de ea se vor afla Cristina Stamate și Corina Chiriac, dar și un medic specialist.
Cancerul de intestin gros ucide anual 100.000 de europeni
Atât la nivel mondial, cât și în țara noastră, cancerul intestinului gros este al doilea tip de cancer ca frecvență în rândul bărbaților, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, în Europa, aproape 190.000 pacienti sunt diagnosticați cu acest tip de cancer. Aproximativ 20% dintre pacienti sunt, în momentul diagnosticarii, deja în faza de metastază a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). În jur de 56.000 de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului intestinului gros în SUA, iar rata mortalității în Europa depășește 100.000 de oameni pe an.
Cu cât este depistat mai devreme, cu atât șansele de vindecare cresc. Însă, adesea, acest tip de cancer este tăcut, fără simptome clare până în stadiul final.