Campanie anti-rujeolă, la 11 luni de la izbucnirea epidemiei
- Cristina Vladu
- 18 iulie 2017, 00:00
A fost nevoie de 8.017 de cazuri și 31 de decese provocate de această boală ca Ministerul Sănătății să iasă din amorțire. O stare sesizată joia trecută și de premierul Mihai Tudose, care l-a „impulsionat” dur pe ministrul Florian Bodog în plină ședință de Guvern
Cifrele transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică sunt mai mult decât ingrijorătoare. Mai exact, un număr total de cazuri de rujeolă confirmate în România până vinerea trecută este de 8.017, în creștere cu 370 față de săptămâna precedentă. Sunt afectate în special județele Timiș (1.214 de cazuri), Caraș Severin (1.109) și Arad (999), județe care se află și în top-ul negru al deceselor: Timiș — opt, Arad - șase, Dolj — șase, Caraș Severin — trei și câte una din județele Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș și din București.
Așadar, cu o întârziere de jumătate de an, cu toate că rujeola face ravagii în țară, Ministerul Sănătății ia taurul de coarne și dă startul campaniei pro-vaccinare.
Mobilizarea autorităților locale
Ministrul Florian Bodog, și cel al Internelor, Carmen Dan, vor organiza astăzi o videoconferință cu prefecții, președinții de Consilii județene și reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică și ai medicilor de familie din toate județele, pentru mobilizarea autorităților locale în campania de informare și susținere a vaccinării împotriva pojarului. Întrebat de ce s-a întârziat atât de mult, Bodog a susținut că a fost nevoie să se achiziționeze cele 400.000 de doze de vaccin ROR și să fie distribuite în teritoriu. Și acesta, în condițiile în care, încă din luna februarie, demnitarul declara sus și tare că în cel mai scurt timp dozele vor fi în țară.
Evaluări la două săptămâni
Autoritățile locale vor trebui să identifice copiii nevaccinați, precum și locațiile unde aceștia vor fi imunizați efectiv, acolo unde nu există unități medicale. De asemenea, acolo unde nu există personal medical, se va apela la voluntari. Vor fi vaccinați copiii care nu au fost imunizați, cu vârste între nouă luni și 9 ani, acestea fiind grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie.
„La un interval de două săptămâni se vor face evaluări în județe, iar acolo unde lucrurile nu evoluează, unde sunt în continuare probleme, vor fi luate măsuri”, a precizat ministrul Sănătății, Florian Bodog.
Legea Vaccinării, încă în așteptare
Cât despre Legea Vaccinării, cu toate că proiectul a fost pus în dezbatere publică încă din data de 11 mai, o dezbatere furtunoasă, de altfel, când aproape a ieșit cu încăierare între instituțiile abilitate și persoanele împotriva imunizării, de abia „săptămâna viitoare va intra la citit în Guvern, iar la normele de aplicare se lucrează”, a specificat Bodog.