CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”Situație DRAMATICĂ la Spitalul Regional Craiova. A picat linia de gardă a Oncologiei care deservește sudul țării
- Maria Huculici
- 8 aprilie 2015, 00:00
Situație fără precedent la cel mai mare spital regional din Oltenia. Doar doi medici oncologi deservesc bolnavii de cancer, care vin din mai multe zone ale țării. Oncologii sunt în imposibilitatea de a mai asigura linia de gardă.
Criza de personal medical afectează tot mai multe unități medicale. La spitalul regional din Oltenia, situația a luat o întorsătură dramatică, după ce unul dintre medici, cercetat de DNA într-un dosar ce vizează mafia medicamentelor oncologice, a părăsit spitalul alegând să lucreze în domeniul privat. Doar doi medici, printre care profesorul dr. Florinel Bădulescu, șeful Oncologiei de la Craiova, asigură gărzile, îngrijesc bolnavii și se ocupă de solicitările din Ambulatoriu. Unica Clinică de Oncologie de stat a spitalului regional are 50 de paturi, în prezent fiind internați 46 de bolnavi.
Secția riscă să dispară
Condițiilor nepotrivite de lucru existente până acum (vezi foto grup sanitar) li s-au adăugat acum altele, cei doi medici rămași fiind nevoiți să facă nu doar consultațiile zilnice în Policlinică, dar și gărzi, peste limită, pentru a asigura asistența medicală și pe timp de noapte. Vor face asta până la sfârșitul lunii aprilie, dar, din luna mai, nu se va mai putea asigura linia de gardă. Realitatea a ajuns atât de sumbră, încât există riscul ca secția de oncologie să fie închisă, deși, conform ultimelor date statistice, numărul bolnavilor de cancer este în creștere, medicii fiind suprasolicitați. Din acest motiv le este teamă să nu facă greșeli, spun cadrele medicale.
FOTO: Așa arată grupul sanitar pentru bolnavii din Secție
Nu s-a înscris nimeni la concurs
„Am scos anul trecut de două ori, câte două posturi la concurs. Nu s-a prezentat nimeni. Vom scoate din nou posturile. Paleta este deschisă pentru medici specialiști, primari și rezidenți. Pro blema este că vom suspenda linia de gardă dacă nu apar soluții. Dar, ce fac mai departe?”, a declarat pentru EVZ managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova, dr. Bogdan Fănuță. Nu se înghesuie niciun medic să se angajeze din cauza salariilor mici - pe de-o parte, iar pe de alta, medicii care au plecat în privat în ultimii ani au lăsat posturile blocate - o metodă legalizată în mandatului fostului ministru al sănătății, Eugen Nicolăescu, care a distrus tot ce înseamnă act medical în spitalele românești, după cum spun medici avizați.
FOTO: Pacientă a Secției de Oncologie din spitalul regional Craiova
Se încalcă chiar și codul muncii. DSP-ul nu are răspunsuri...
„În condiții legale și morale, medical, Clinica de Oncologie a Spitalului Regional, singura cu linie de gardă, a rămas în doi medici care își asumă întreaga responsabilitate a bolnavilor, policlinicii, gărzilor... până când comisia paritară se va întoarce în timp și va reciti aprobările date, care și-au atins scopul, de a distruge această clinică”, a declarat pentru EVZ, profesorul Bădulescu, recunoscut pe plan internațional ca fiind unul dintre cei mai buni specialiști oncologi din România.
Raport către Guvern
Într-un raport înaintat Guvernului, ministrul Sănătății, a constatat un potențial conflict de interese în cazul acestora, însă nu a prezentat nicio măsură clară care să reglementeze această situație. Printre efectele negative identificate: dubla calitate a medicilor care le permite să trimită pacienții de la stat la privat, ajungându- se în situația ca bolnavul să-și plătească un serviciu care ar fi decontat la stat sau la încasarea banilor de două ori, dacă acel cabinet are contract cu Casa.
Cine se face responsabil?
Actualul manager, Bogdan Fănuță spune că nu el face politica de sănătate a județului: „Eu asigur pacienții care intră pe poarta spitalului. Direcția de Sănătate Publică să realizeze că, prin comisia paritară le-a dat dreptul medi cilor să lucreze și în privat și la stat. Acest lucru este anormal. Într-o regiune cu mii de pacienți bolnavi și 10 oncologi, să le dai drumul, peste noapte, și să lași bolnavii așa, nu e deloc ok”.
Trei cauze
Situația disperată de la Spitalul Județean are trei cauze: 1. exodul în masă al medicilor, asistentelor și infirmierelor către clinicile private, unde sunt salarii mari și condiții foarte bune de lucru; 2. pensionarea angajaților pentru limită de vârstă; 3. blocarea posturilor de către Ministerul Sănătății. „Nu am nimic cu privatul, dar nu poți pleca așa, de pe o zi pe alta. Nu e corect. Este vorba de zeci de bolnavi. Eu nu voi aproba această cerere de plecare în concediu fără plată. Chiar dacă legea este de partea medicului, care are dreptul să mă dea în judecată, dar nu pot aproba acum așa ceva. Voi vorbi cu profesorul Bădulescu să facem adrese către un alt medic aflat tot în concediu fără plată, să vedem dacă vrea să revină. Vom purta discuții cu Ministerul și cu DSP-ul în acest sens”, a mai spus managerul spitalului, dr. Bogdan Fănuță.
Vechea controversă a medicilor care își rotunjesc veniturile la privat a fost readusă în discuție o dată cu izbucnirea scandalului privind sistarea finanțării spitalelor private din fondul de asigurări.
Petiția Cantacuzino, astăzi și la Guvern
Ploaia de ieri nu i-a oprit pe cei 250 de membri ai sindicatului angajaților Institutului Cantacuzino, din București, să protesteze pașnic în Dealul Cotrocenilor, lângă Statuia Leu, împotriva desființării instituției medicale de interes național.Înarmați cu umbrele și pancarde, sindicaliștii au protestat timp de două ore, cerând sprijinul Președinției pentru salvarea Institutului Cantacuzino, cel care altădată producea peste 70 de vaccinuri. „Avem recunoașterea europeană și încă nu am găsit varianta salvatoare a Institutului din partea guvernanților români. Institutul se află de șapte luni în moarte clinică”, a declarat un protestatar.
FOTO: Ploaia de ieri nu i-a oprit pe cei 250 de membri ai sindicatului angajaților Institutului Cantacuzino
Nu i-a primit măcar un consilier
În lipsa președintelui Klaus Iohannis, care e plecat în concediu în Madeira, sindicaliștii nu au fost primiți nici măcar de un consilier prezidențial. „Am fost conduși până la poarta Palatului prezidențial de către un negociator. Acolo ne-au controlat cei de la protecție și pază. La ora 11.20 am intrat în Palatul Cotroceni. Fiindcă îmi uitasem buletinul în mașină, la registratură a intrat doar colegul meu Victor Ciovârnac, reprezentantul salariaților. El a depus petiția noastră. Nici un consilier nu a stat de vorbă cu noi, deși erau doi în antecamera Registraturii. Am primit un număr de înregistrare și ni s-a promis un răspuns. Mâine, aceeași petiție o vom depune și la Guvernul României”, a declarat pentru „Evenimentul zilei” liderul sindicatului angajaților de la Institutul Cantacuzino, dr. Marin Toader.
FOTO: Protestatarii de la Cantacuzino au depus petiție la Președinția României FOTO: RĂZVAN PETRESCU
Sesizați „MEDICUL DE GARDĂ”!
Dacă doriți să ne semnalați situații ilegale sau nereguli din sistemul sanitar, o puteți face la e-mail doctorevz@ evz.ro, telefon 021.2022000 sau la adresa Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, București - pentru „Medicul de Gardă”.