CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ ”. România rămâne fără vaccinuri proprii. Interesele politico-financiare bagă în faliment Institutul Cantacuzino

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ ”. România rămâne fără vaccinuri proprii. Interesele politico-financiare bagă în faliment Institutul Cantacuzino

Membrii Academiei de Științe Medicale cer intervenția Președinției pentru salvarea vaccinurilor românești.

La sfârșitul lunii noiembrie, 183 de membri ai Academiei de Științe Medicale din România au adoptat, în unanimitate, o declarație adresată Președinției României, prin care se atrage atenția asupra intenției de distrugere definitivă a producției de vaccinuri a Institutului Cantacuzino.

Avertismentul scris al Academiei Medicale a fost înregistrat la Președinția României pe 2 decembrie 2014 și se așteaptă ca noul președinte al României, Klaus Werner Iohannis, să intervină pentru salvarea Institutului.

MEC nu poate finanța producția

În luna octombrie, Institutul Cantacuzino a fost trecut în subordinea Ministerului Educației și Cercetării (MEC), fapt care face imposibilă finanțarea pe mai departe a activității de producție a Institutului, scriu membrii Academiei Medicale.

Ei mai susțin că se urmărește în fapt oprirea producției, rămânând doar nucleul de cercetare, întrucât producția de vaccinuri nu are nimic în comun cu Ministerul Educației.

Membrii Academiei Medicale subliniază că, dată fiind imposibilitatea Ministerului Educației de a finanța, legal, activitatea de producție a institutului, desființarea iminentă a producției va duce la obligativitatea importului de vaccinuri din străinătate.

„În contextul în care o viitoare pandemie de gripă poate surveni în orice moment, România trebuie să poată face față acestui eveniment devastator, iar acest lucru nu se poate face decât prin menținerea producției de vaccin gripal la Institutul Cantacuzino”, avertizează academicienii.

Vaccinuri scumpe, de import

Cât timp are capacitatea de producție, România este singura țară din regiune care poate produce vaccinuri și nu se află încă la cheremul marilor producători de medicamente în caz de epidemie sau pandemie la nivel european.

Mai mult, Institutul Cantacuzino poate produce prompt şi mai ieftin în comparaţie cu producătorii mondiali. Nu mai departe de 2012, Institutul producea vaccin antigripal la un preț de 18 lei doza, în timp ce cele mai ieftine vaccinuri din import costau cel puțin 30 de lei.

Este de înțeles, în acest context, susțin surse din lumea medicală, că marii producători internaționali își doresc eliminarea concurenței.

„Funcționari din minister fac jocul multinaționalelor”

Aceleași surse spun și că funcţionari din Ministerul Sănătăţii ar face jocul multinaționalelor. „Companiile farmaceutice sunt în legătură cu funcţionarii de acolo (din Ministerul Sănătăţii - n.r.), pe care îi cointeresează în acțiunea de eliminare a concurenței românești, ca să acapareze piața și să controleze inclusiv prețurile. Singur, Institutul Cantacuzino nu poate face față unui asemenea atac”, ne-au declarat sursele.

Mafia imobiliară vrea terenurile din Băneasa

Un alt motiv pentru care se dorește desființarea Institutului este cel al terenurilor deţinute de instituţie – patru hectare în Cotroceni, în centrul Capitalei, plus 10 hectare în Băneasa. Dacă terenul din Cotroceni nu este deocamdată în pericol, cele zece hectare din Băneasa, unde Institutul are bazele de producție, pot ajunge lesne pradă samsarilor imobiliari.

Pentru a ieși din criză și a se pune pe picioare, Institutul ar mai avea nevoie de circa 20 de milioane de lei, sumă care ar acoperi și datoriile către furnizori și arieratele către ANAF. Surse din cadrul Institutului spun că banii care astăzi lipsesc, vor apărea din senin când se va pune problema pentru achiziţionarea de vaccinuri de import, care ar putea fi produse, mult mai ieftin, în România.

Interzicerea vaccinului antigripal, o înscenare

În luna februarie 2014, Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxină. Academia de Științe Medicale consideră că acțiunea de interzicere a fost o înscenare, o acțiune nefondată. Deși cantitatea de endotoxină a atins valoarea de 200 u în loc de 100 u, ce reprezintă concentrația standard în UE, cei 183 de academicieni arată că așa-zisa depășire a indicatorului endotoxină este doar un fals motiv, un pretext pentru respingerea vaccinului.

„În Statele Unite ale Americii, concentrația standard este de 500 u endotoxină, această valoare fiind urmare a faptului că atât în SUA, cât și la Institutul Cantacuzino, se lucrează pe ouă embrionare, în timp ce în UE se lucrează pe culturi de țesuturi”, susțin academicienii. Așadar, potrivit forului suprem în științe medicale, nivelul de endotoxină determinat la vaccinul antigripal este de două ori și jumătate mai mic decât maximul acceptat în SUA, în condiții similare de producție