CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. „Lovitura” care scumpește tratamentele la privat

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. „Lovitura” care scumpește tratamentele la privat

Pacienții care merg la spitalele private ar putea fi nevoiți să plătească mai mult, din cauza unei prevederi controversate a Ministerului Sănătății. Mulți operatori ar putea renunța la banii Casei de Asigurări, impunând tarife integrale.

Clinicile și spitalelele private nu vor mai avea voie să le ceară pacienților coplată pentru serviciile decontate deja de Casa de Asigurări, potrivit noului Contract Cadru pentru 2014-2015. Vizate sunt investigațiile imagistice și intervențiile chirurgicale. Concret, fie se mulțumesc cu banii primiți de la stat, riscând să nu-și acopere costurile, fie renunță la contracte și impun tarife integrale, scenariul cel mai plauzibil.

În ultimii ani, popularitatea spitalelor private a crescut tocmai datorită faptului că statul deconta parțial serviciile. Curios e că aceeași prevedere exista încă de anul trecut, dar a fost ignorată de casele de asigurări. Operatorii privați se află, în prezent, în negocieri cu autoritățile.

Cheltuieli mai mari, prețuri pe măsură

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă spitalele private vor alege să renunțe la finanțarea de la stat, pacienții ar putea plăti tarife cu cel puțin 20% mai mari ca în prezent, adică procentul pe care privații îl primesc acum de la stat. De exemplu, o gravidă plătește între 5.000 și 12.000 de lei pentru o naștere la privat, sumă în care e inclusă subvenția. Prețul integral ar fi între 7.000 și 14.000 de lei.

Experții în sănătate spun că spitalele private nu pot fi puse pe picior de egalitate cu cele de stat, întrucât au cheltuieli suplimentare. „Cei care au scris legea nu înțeleg nimic din funcționarea unui spital privat, iar singura decizie de bun simț a unui operator ar fi să renunțe la contract. Operatorul privat are cel puțin două costuri suplimentare în tarif: amortizarea sau plata chiriei spațiului și aparaturii. Dacă te uiți la Spitalul Municipal, clădirea e construită de Ceașusescu, iar aparatele, cumpărate de minister”, atrage atenția expertul în sănătate Sorin Paveliu, care mai spune că „se va face o discriminare între asistența acordată în străinătate și cea din România. Pot să mă duc la Szeged pentru un RMN, iar Casa va deconta serviciul la nivelul celor de aici, pe când dacă mă duc la Oradea, la privat, nu”.

Soluția: asigurările private

Pentru un RMN, Casa decontează acum în jur de 300 de lei, iar pacientul mai plătește tot atât. Privații negociază o formulă prin care pacienții să plătească în continuare diferența. „Noi am început anul trecut modernizarea secției de imagistică, iar măsura blochează investițiile și dezvoltarea. La noi, coplata e 200 de lei pentru un RMN, foarte puțin. Pe partea de servicii spitalicești nu ne afectează, pentru că încă nu avem un contract cu Casa”, ne-a declarat Robert Chițan, director promovare Gral Medical. O soluție ar fi asigurările private, propune medicul Doru Herghelegiu, director la Spitalul Sanador: „Ne dăm seama că prețurile sunt greu de achitat. Raportat la UE, sunt mici, dar mari pentru români. Firesc ar fi ca și la noi să funcționeze asigurări private. Fondul CNAS e insuficient”.

Noutățile pachetului de servicii de bază

Consultații preventive diferențiate. De la 1 iunie, toți asigurații între 18 și 39 de ani, trebuie să se prezinte o dată la trei ani la medicul de familie, iar cei peste 40 de ani, anual. Doctorul le va întocmi o riscogramă.

Mai puține consultații pe boli acute. Casa de Asigurări va deconta doar două consultații pe episod de boală la medicul de familie, spre deosebire de trei consultații, limita din 2013.

Servicii stomatologice. Asigurații au dreptul la: tratamentul cariilor și gangrenelor pulpare, extracții ale dinților, proteze o dată la 10 ani, o consultație anuală.

Analize, investigații decontate: hemoleucogramă, glicemie, colesterol, exudat faringian, test HIV la gravide, urocultură, coprocultură, radiografii, mamografie, ecografie generală, EKG.