CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Lista serviciilor medicale pentru care plătiți din buzunar
- Cristina Lica
- 2 iulie 2014, 00:00
Fertilizarea in vitro, anumite investigații de înaltă performanță nu vor fi decontate de Casa de asigurări. În schimb, testele pentru hepatită B și C vor fi gratuite.
Investigaţii abia descoperite, care nu sunt încă incluse în protocoalele terapeutice, RMN-ul de înaltă performanţă, operaţiile estetice (cu excepţia celor efectuate persoanelor sub 18 ani), serviciile de reproducere asistată, dispozitivele pentru redarea auzului sunt doar câteva dintre serviciile medicale pentru care trebuie să plătiţi din buzunar, potrivit ultimei actualizări publicate pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Sunt însă şi veşti bune pentru asiguraţi: începând din acest an, vor fi decontate mai multe tipuri de analize medicale, printre care şi cele pentru depistarea hepatitelor, boli cu incidenţă crescută la români, dar și consultațiile obligatorii de prevenție.
Cele mai noi terapii, contra cost
Orice serviciu medical de care aveţi nevoie în urma unei accidentări la locul de muncă sau la competiţiile sportive, precum şi serviciile medicale acordate în cadrul secţiilor şi clincilor de medicina muncii nu sunt suportate din Fondul de asigurări de sănătate. De asemenea, nici unele servicii medicale de înaltă performanţă. „Este vorba de proceduri medicale inovative, acel RMN de înaltă performanţă, proceduri medicale care nu sunt încă incluse în protocoalele medicale. Este foarte delicat însă să defineşti înalta performanţă. Vine în contradicţie cu Legea sănătăţii, care spune că pacientul are dreptul la servicii medicale de cea mai înaltă calitate accesibile în ţara noastră. Se încalcă drepturile pacienţilor”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.
Nici cazarea în aşa-zisele rezerve de lux ale spitalelor publice nu este gratuită, pentru o zi de spitalizare taxa ajungând până la 300 de lei, conform legii. Toate operaţiile de corecţie estetică se plătesc din buzunar, cu excepţia celor care sunt efectuate minorilor, despre care se consideră că le afectează dezvoltarea, dar şi a reconstrucţiilor mamare în cazul femeilor cu cancer la sân. Contra cost sunt şi serviciile medicale fără recomandare de la medic, dar şi actele, adeverinţele eliberate de medici la solicitarea unor autorităţi. Fertilizarea in vitro și serviciile de planificare familială nu mai sunt nici ele decontate.
Hepatita, subdiagnosticată
Statul va începe abia în 2014 să deconteze testele pentru hepatitele B și C, ca și pentru depistarea bacteriei care provoacă ulcer. „Este foarte bine pentru că, la noi, subdiagnosticarea este un fenomen îngrijorător. Este foarte posibil să fie o explozie de cazuri”, susţine şi expertul în politici de sănătate Sorin Paveliu. Alte noutăţi sunt consultaţiile la medicul de familie: o dată la 3 ani pentru persoanele între 18 şi 39 de ani, şi anuale, pentru cele peste 40 de ani.