Campania lui Putin, finanțată cu bani furați

Campania lui Putin, finanțată cu bani furați Vladimir Putin / Sursa: Arhiva EVZ

Campania electorală din 2018 a lui Putin a folosit fonduri furate din dosarul de delapidare care a dus la închisoarea unui oficial regional, arată dosarul de anchetă.

Campania lui Putin, finanțată cu bani furați

O nouă investigație a organului de supraveghere a alegerilor din Rusia, Golos, a dezvăluit că banii deturnați într-un caz major de delapidare din 2018, care a dus la trimiterea la închisoare a unui fost oficial, au fost cheltuiți pentru campania de realegere a lui Vladimir Putin.

În plus, campania nu a raportat „contribuția”, care a depășit limita legală de donație – o infracțiune care ar fi trebuit să ducă la îndepărtarea lui Putin din cursă conform legislației ruse. Siteul de investigații Meduza a prezintat principalele concluzii ale raportului.

Femeia care a strâns bani pentru campania lui Putin, băgată la pușcărie

În februarie 2024, Elena Lopaeva, fostul vicepremier al regiunii Perm din Rusia, a fost condamnată pentru deturnarea a 67,7 milioane de ruble (730.000 de dolari) de la o organizație de caritate numită Assistance — 21st Century. Un judecător a condamnat-o la patru ani de închisoare și a amendat-o cu 500.000 de ruble (5.380 USD).

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unei noi investigații a mișcării independente de monitorizare a alegerilor din Rusia, Golos, Lopaeva a dezvăluit, în timpul procedurilor din instanță, că banii pe care i-ar fi deturnat au fost cheltuiți pentru campania prezidențială din 2018 a lui Vladimir Putin.

Potrivit fostului oficial, ea a primit chiar și o felicitare de mulțumire de la echipa lui Putin pentru „eforturile” sale de a ajuta campania.

În același timp, însă, nicio donație din partea organizației de caritate nu a fost înregistrată oficial în niciuna dintre situațiile financiare ale campaniei lui Putin. „O încălcare financiară flagrantă de o asemenea amploare ar fi trebuit să ducă la înlăturarea actualului președinte din alegeri”, afirmă ancheta Golos.

Viktor Orban

Alegeri în Rusia. Sursa foto: Dreamstime.com

„Țarul” Putin nu pățește nimic, deși a încălcat legea

În conformitate cu legislația rusă, o persoană care deține o funcție își poate finanța campania electorală numai din contul electoral oficial. Dacă un candidat încalcă această regulă și cheltuiește mai mult de 20 de milioane de ruble (250.000 de dolari) dintr-o sursă externă, legea cere eliminarea acestuia din cursă.

Fundația Assistance — 21st Century a fost înființată în regiunea Perm, în 2010, de regizorul Pavel Pechenkine. Corporația energetică Lukoil a contribuit cu bani la organizație în schimbul unor beneficii fiscale.

Din 2014 până în 2019, potrivit procurorilor de stat, organizația de caritate a primit donații în valoare de 4,8 miliarde de ruble (aproximativ 52 de milioane de dolari), iar cifra sa totală de afaceri s-a ridicat la peste 22 de miliarde de ruble (237 de milioane de dolari).

În 2017, Elena Naidanova a fost numită director al fundației, în timp ce a servit simultan ca director financiar pentru campania de realegere a guvernatorului interimar Maxim Reshetnikov. Pechenkine a părăsit fundația în 2021, după ce și-a dat seama că ceva nu era „în neregulă”, potrivit Golos.

Dovada că banii au fost cheltuiți pentru campania „țarului”

În timpul procesului lui Lopaeva, cazul a atras atenția în primul rând din cauza dezvăluirilor despre cheltuirea fondurilor deturnate pentru nevoile personale ale guvernatorului de atunci Reșetnikov.

Între timp, în august 2023, fostul director de caritate Elena Naidanova, care a fugit din Rusia după ce s-a implicat în acest caz, a declarat unui agent de știri local că resursele organizației au fost folosite și pentru a finanța în secret campanii electorale. Potrivit acesteia, 134 de milioane de ruble (1,4 milioane de dolari) de la fundație au fost cheltuite pentru candidatura lui Putin la președinția din 2018.

„Acest lucru s-a întâmplat pentru că Rusia Unită [partidul de guvernământ al țării] nu a oferit fonduri pentru campanie”, a susținut Naidanova.

„Nu știu – întreabă Rusia Unită de ce nu s-au deranjat să înființeze un sediu de campanie și să obțină finanțare de la Moscova [...] și de ce i-au pus toate acestea pe guvernator, care a trebuit să facă totul să funcționeze, totuși el ar putea – indiferent de sentimentele mele despre Reshetnikov – chiar dacă asta ar însemna încălcarea legii”, a spus ea jurnaliştilor.

Frauda ar putea avea proporții mult mai mari

Potrivit mărturiei lui Naidanova în instanță, Lopaeva a spus că finanțarea pentru alegerile prezidențiale din Rusia din 2018 va fi efectuată folosind fonduri de la fundație sub pretextul unui proiect numit „Regiunea Perm – Înaintând! O nouă eră”. Contractele pentru acest proiect au rămas efectiv neîndeplinite, iar banii au fost retrași și cheltuiți pe salarii pentru strategii politici, plăți către agenți electorali și alte activități de campanie.

Copreședintele Golos, Stanislav Andreychuk, a remarcat,în ancheta grupului, că echipa de campanie a lui Putin a folosit scheme similare și în alte regiuni. Dacă amploarea acestor operațiuni de deturnare a fondurilor ar fi comparabilă cu cea din Perm, a spus el, aceasta sugerează că mai mult de jumătate din cheltuielile pentru campania electorală din 2018 a lui Putin au fost ascunse, potrivit lui Andreychuk.

„În circumstanțe normale, procesul Perm ar fi provocat un cutremur politic: ar fi fost declanșată o anchetă parlamentară, FSB și Comisia de anchetă ar fi început să verifice zeci de fonduri similare în alte regiuni, probabil că președintele ar fi demisionat și serios. amendamentele ar fi fost adoptate”, a mai spus Andreychuk, citat de Meduza.

Revista presei
Limba lui Hristos