OBIECTIV, GUVERNAREA! Campania electorală ia startul astăzi

OBIECTIV, GUVERNAREA! Campania electorală ia startul astăzi

De astăzi, partidele iau startul oficial în campania electorală, care se va încheia pe 8 decembrie la ora 7.00. Miza este mare atât pentru USL, care speră să obţină o majoritate parlamentară zdrobitoare, cât şi pentru ARD, care va încerca să obţină un scor de natură să îi permită să fie luată în calcul pentru formarea guvernului.

Pe 9 decembrie, românii sunt aşteptaţi la urne, pentru a decide cine va deţine guvernarea pentru următorii patru ani. Principalii competitori politici în această campanie sunt:

  • USL. Alianţa compusă din PSD, PNL, PC şi, pe ultima sută de metri, UNPR, intră în competiţie cu intenţia de a câştiga peste 60% dintre mandatele de parlamentar, astfel încât să poată forma viitorul guvern fără să aibă nevoie de aliaţi şi fără ca preşedintele Traian Băsescu să poată ridica o obiecţie. Afectată de cele şase luni de guvernare şi de scandalul provocat după eşecul demiterii şefului statului, USL a pierdut din cele peste 60% pe care le avea la înfiinţare. Un recent sondaj CSOP cota Uniunea la 48%, ceea ce înseamnă că aceasta va avea de lucru în campanie pentru a-şi atinge obiectivul unei viitoare guvernări sigure. USL are ca atuuri prezenţa la guvernare - care îi conferă şi calitatea de organizator al alegerilor - şi victoria zdrobitoare din alegerile locale, care i-a adus în portofoliu aproape toate Consiliile Judeţene din ţară. Principalul dezavantaj în reprezintă faptul că această guvernare are prea puţine reuşite şi mult prea multe gafe la răboj. Determinarea USL de a se menţine la putere este lesne de înţeles, mai ales că partea socialistă a acesteia, PSD, şi-a petrecut în opoziţie cea mai mare parte a ultimilor opt ani.
  • ARD. Alianţa România Dreaptă, compusă din PDL, Forţa Civică şi PNŢCD se revendică drept principala forţă de dreapta, lucru confirmat, de altfel, şi de un recent sondaj IRES. Intră în campanie cu mesajul "Repornim inima României". Cotată de CSOP cu 24%, ARD îşi propune un rezultat în jurul a 30%, ceea ce i-ar permite să încerce să formeze o majoritate parlamentară împreună cu alte forţe politice din Parlament, în ipoteza că USL nu reuşeşte să obţină peste 50% în alegeri. Atuurile ARD sunt o serie de nume noi, printre care cel al fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, profilarea clară, ca mesaj şi proiecte, la dreapta, şi faptul că se află în Opoziţie. Are, în schimb dezavantajul că PDL, cea mai mare dintre formaţiunile componente ale Alianţei, a fost patru ani la guvernare. Pentru PDL, miza este mai mare decât doar revenirea la Putere. Odată ajuns în Opoziţie, PDL riscă să-şi vadă aleşii locali, ba chiar şi parlamentarii, racolaţi treptat de Putere, până la diminuarea forţei partidului ca actor politic important.
  • PP-DD. Înjghebat în jurul unei televiziuni şi cu candidaţi adunaţi de pe la alte partide, în unele cazuri chiar în ultima zi de înscriere a candidaturilor, formaţiunea lui Dan Diaconescu, cotat între 11 şi 14% în sondaje ar putea avea şansa nu numai de a accede în Parlament, ci chiar de a se pomeni curtată de ambele blocuri politice importante pentru a susţine o guvernare. Necunoscuta în ecuaţiile lui Dan Diaconescu este efectul pe care votul uninominal îl va avea asupra unui partid care nu are structuri teritoriale rodate. Pe de altă parte, în aceleaşi condiţii şi cu o implicare minimală în campania pentru locale a lui Diaconescu, partidul a obţinut 9% la alegerile din 10 iunie şi are o serie de consilieri locali care se pot dovedi agenţi electorali activi. Principalele atuuri al lui Dan Diaconescu - în afară de OTV - sunt discursul anti-sistem şi anti-corupţie, pe care îl poate împinge până la orice extremă dat fiind că nu a fost niciodată la putere, şi electoratul său - sărac, foarte nemulţumit, needucat, dar fidel şi greu de deturnat.

Necunoscuta Băsescu. Se va implica preşedintele în campanie? Va vorbi preşedintele sau va rămâne tăcut? Iar dacă va interveni, cum o va face. Este întrebarea pe care şi-o pun în acest moment nu numai alegătorii, ci şi principalii rivali politici, USL şi ARD. Alianţa Dreptei nu a ascuns niciun moment că şi-ar dori o intervenţie a preşedintelui, nu ca actor implicat în campanie, ci, după cum explica Vasile Blaga luni, ca voce preocupată de starea naţiunii. USL aşteaptă la rândul său o implicare a preşedintelui în campanie, sperând că aceasta ar putea constitui temei pentru o a doua suspendare, după alegeri. Recent, şeful statului a dat semn că ar avea de gând să rupă tăcerea. "Rămân acelaşi preşedinte. Chiar dacă în ultimul timp am tăcut puţin, nu înseamnă că am început să gândesc altfel despre ţara mea. Şi acest lucru îl veţi vedea curând", a transmis Traian Băsescu luni, pe Facebook.

Premiere electorale

Deşi sistemul electoral nu a fost reformat în ultimii patru ani, anul acesta se vor înregistra câteva premiere electorale. Una ar fi limitarea, prin lege, a darurilor "în natură" oferite alegătorilor. În această campanie este interzisă oferirea de alimente, băuturi sau ţigări, iar orice alte obiecte nu vor putea să depăşească valoarea de 10 lei. Pedeapsa în caz contrar este închisoarea de la şase luni la cinci ani. Aşadar faimoasele pungi cu alimente, eroinele atâtor campanii, mai ales în mediul rural, nu vor mai fi vizibile de această dată (măcar în sensul că vor fi oferite pe ascuns şi la adăpostul întunericului, în ambalaje fără sigla partidului). Tot în premieră, ne-am putea trezi, după vot, cu un Parlament mai numeros. După ce la ultimele câteva tururi de scrutin numărul parlamentarilor a tot scăzut (ca efect al diminuării populaţiei României, şi deci şi a normei de reprezentare), de data aceasta ne-am putea trezi cu 40 sau chiar mai mulţi aleşi în plus. În cazul în care USL ar reuşi să obţină, într-un judeţ, toate colegiile cu peste 50% din voturi, celelalte partide, care nu mai au şansa redistribuirii în plan local, vor primi şi ele măcar câte un colegiu în judeţul respectiv. Este, de asemenea, prima campanie în care toţi liderii importanţi ai momentului sunt sub partidele lor din punct de vedere al cotei de popularitate. Victor Ponta şi Crin Antonescu se situează, ca procente, sub cota USL, ARD este mai populară decât Vasile Blaga sau Mihai Răzvan Ungureanu şi numai Dan Diaconescu mai funcţionează ca locomotivă pentru al său PP-DD. Lista candidaţilor, pe judeţe: ALEGERI PARLAMENTARE 2012: Listele candidaţilor, judeţ cu judeţ. Cele mai interesante ştiri. Sondaje şi rezultate - Candidat CAMPANIE ELECTORALĂ, CANDIDAŢI 2012, REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2012

CAMPANIA ELECTORALĂ 2012

Pe www.evz.ro veţi putea afla, în timp real, cele mai interesante informaţii despre campania electorală. Jurnaliştii "Evenimentul Zilei" vă vor ţine la curent cu tot ceea ce se petrece în campania electorală pentru alegerile parlamentare 2012.

LISTE CANDIDAŢI ALEGERI PARLAMENTARE 2012

Pe www.evz.ro puteţi afla numele candidaţilor pentru Parlamentul României, judeţ cu judeţ. De asemenea, veţi afla cele mai fierbinţi ştiri despre campania electorală pentru alegerile parlamentare 2012 .

OFERTE ELECTORALE pentru ALEGERILE PARLAMENTARE 2012

Puteţi afla de pe www.evz.ro care sunt ofertele electorale ale candidaţilor pentru Parlamentul României.

ZIUA ALEGERILOR - INCIDENTE, INFORMAŢII UTILE, SONDAJE EXIT-POLL

În ziua alegerilor, evz.ro vă ţine la curent cu informaţii utile, dar şi cu ştiri despre incidentele care vor avea loc. La finalul zilei puteţi afla, de pe www.evz.ro, rezultatele sondajelor de tip exit-poll. Jurnaliştii noştri vor prezenta toate informaţiile legate de rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare 2012.

REZULTATE FINALE ALEGERI PARLAMENTARE 2012

Tot pe www.evz.ro veţi putea afla rezultatele alegerilor parlamentare 2012 şi structura finală a Parlamentului României. În timp real vom transmite opinii, reacţii şi analize pe marginea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare 2012. SECŢIUNE SPECIALĂ ALEGERI PARLAMENTARE 2012 În secţiunea specială a evz.ro, găsiţi toate ştirile noastre despre alegerile parlamentare 2012 şi veţi afla rapid rezultatele alegerilor parlamentare.