Pretendentii la presedintia Frantei se confrunta in jocul Second Life.
Candidatii la presedintia Frantei au recurs la o noua modalitate pentru a castiga simpatia alegatorilor - jocurile on-line ai caror protagonisti sunt ei insasi.
Dincolo de site-urile personale, unii pretendenti la fotoliul prezidential din Franta au dat buzna si in lumea virtuala Second Life, unde si-au creat birouri electorale si unde lupta din rasputeri pentru a-si atinge telul.
La fel ca in lumea reala, si batalia pentru suprematia virtuala se da intre candidatul dreptei Nicolas Sarkozy, din partea Uniunii pentru o Miscare Populara, si socialista Segolene Royal. Ambii competitori isi canalizeaza resursele si imaginatia catre internet, convinsi fiind ca in acest fel vor atrage tinerii votanti, dar si adultii plictisiti si obositi de viata politica.
Sarkozy a decis sa arate lumii o alta latura a sa, iar cei care se ocupa de campania electorala au creat un site, www.discosarko.com, vizitatorii putand sa-l faca pe acesta sa danseze dupa bunul lor plac. Cei care intra pe site sunt rugati sa-si precizeze adresele de e-mail si numerele de telefon, astfel incat sa poata fi contactati cu putin timp inainte de scrutin. In acest timp, contracandidata lui Sarkozy, Segolene Royal, a urmat exemplul partidului de extrema dreapta Frontul National, prima formatiune care si-a deschis o filiala in Second Life.
In aceasta lume virtuala, utilizatorii isi pot crea avataruri, pot sa discute, sa-si cumpere proprietati, sa le vanda, sa construiasca locuinte, sa se mute ori sa faca afaceri. „Veniti in numar mare si ma veti gasi acolo”, afirma Royal intr-un film postat on-line la inaugurarea cartierului sau general virtual. Imediat dupa deschidere, site-ul a fost accesat de numerosi vizitatori.
Confruntari mai ceva ca in lumea reala
Prezenta Frontului National francez in Second Life a dat nastere unui val de proteste in randul utilizatorilor si a dus chiar la confruntari virtuale. Un grup autointitulat „Unitatea de Stanga din Second Life” s-a suparat atat de tare pe activistii Frontului National, incat a jurat sa protesteze pana cand acestia vor pleca de pe site. La scurt timp, Frontul National s-a mutat intr-o alta sectiune a lumii virtuale. Participarea formatiunii ultranationaliste la lumea virtuala este asigurata de un tanar de 26 de ani, Cyril Parisi, care s-a alaturat aripii tinere a partidului dupa ce a ajuns la concluzia ca stanga si dreapta sunt parti ale aceluiasi sistem.
La randul sau, managerul companiei care se ocupa de site-ul lui Sarkozy, Arnaud Dassier, a afirmat ca dibacia de a castiga sustinatori prin intermediul internetului ar putea inclina balanta in alegeri.