Vineri, începând cu ora 15.00, va fi deschisă platforma online pe care românii se pot înscrie pentru vaccinul împotriva COVID-19. Care sunt categoriile de persoane ce se pot vaccina în această etapă.
UPDATE 3. Noi precizări de la STS: „Platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ este disponibilă și poate fi accesată la nivel național, în vederea programării pentru vaccinare.
Procedura de transferare și sincronizare a datelor și serviciilor din aplicația utilizată pentru etapa 1 în aplicația dezvoltată pentru etapa 2 s-a încheiat.
Precizăm faptul că, noua versiune a platformei a fost optimizată pentru a facilita înscrierea persoanelor vulnerabile – adulți peste 65 de ani și bolnavi de afecțiuni cronice.
Aplicația are o interfață îmbunătățită, care să vină în sprijinul populației vulnerabile, a medicilor de familie, a angajatorilor și tuturor celor care doresc să se vaccineze”.
UPDATE 2 - În jurul orei 16:00, funcția de programare a devenit funcțională.
Explicația STS pentru blocaj.„Facem precizarea că platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ nu s-a blocat din cauza numărului de accesări multiple, fiind în procedură de actualizare. Specialiștii STS desfășoară activitățile tehnice necesare pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță a platformei de programare la vaccinare”, a transmis STS.
UPDATE - La 45 de minute de la momentul în care pagina de internet pentru programări ar fi trebuit să funcționeze, pe website-ul guvernamental apare un mesaj prin care utilizatorii sunt rugați să aștepte.
Campania de vaccinare Etapa II a demarat vineri, iar lista de programare online se deschide la ora 15.00
Din data de 15 ianuarie a.c., va începe campania de vaccinare împotriva COVID-19, pentru categoriile de persoane din Etapa II. Aceasta se va derula în paralel cu vaccinarea categoriilor aflate în prima etapă.
Coordonatorul campanie naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a prezentat modalitatea prin care se pot face înscrierile. Vaccinarea începe în centrele medico-sociale. Toate categoriile de persoane care se vor înscrie pentru vaccin vor fi programate de luni, 18 ianuarie.
Persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale au la dispoziție mai multe posibilități de vaccinare. Aceștia o pot face online, pe site-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro, la medicul de familie sau prin aparținători.
Programări pentru vaccinare se pot face și prin intermediul unui număr de telefon, într-un call-center, la 021.414.44.25.
Medicul Valeriu Gheorghiță recomandă pacienților cu boli cronice să se programeze prin mediul de familie.
„Platforma online va fi gata pe 15 ianuarie. De la ora 15:00 se va putea face programarea pentru etapa a doua. Modalitatea de programare se poate face prin medicul de familie, indvidual sau prin call center. O altă modalitate este prin direcția de asistență socială din primării sau prin aparținători care pot înscrie până la maximum 10 persoane”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
El a precizat că persoanele care nu au medic de familie pot suna la numărul de call center sau pe pagina web. În cazul persoanelor care deservesc activități esențiale programarea se face prin angajator.
Centre de vaccinare în etapa II
În această fază a campaniei de vaccinare vor fi pregătite 1.750 de centre de vaccinare. Autoritățile au precizat, însă, că doar jumătate dintre acestea vor fi operaționaizate. În plus, la nivelul țării vor exista 43 de caravane mobile care se vor deplasa pentru vaccinare.
Echipele mobile se vor deplasa pentru a vaccina personalul și persoanele aflate în îngrijire.
Cine intră la vaccinare în etapa II
În cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare, vor fi imunizate următoarele categorii:
- beneficiarii din centrele sociale;
- persoanele care au peste 65 de ani;
- persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA;
- persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice. Aici intră personalul din Apărare, Siguranță națională, magistrații, personalul din sectorul economic vital, învățământ, postal, curierat, salubritate și deșeuri. De asemenea, va mai fi imunizat personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție) și cultele religioase.
Pe lista celor care vor fi vaccinați în erapa a doua sunt și jurnaliștii, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”.
Listele cu cei care vor fi imunizați în etapa a doua a fost transmisă către Direcțiile de Sănătate Publică.
Citește și:
Vaccinarea, etapa a II-a. Lista cu bolile cronice permise