Campania de salubrizare, în plină desfășurare. Amenzi usturătoare pentru arderea frunzelor

Campania de salubrizare, în plină desfășurare. Amenzi usturătoare pentru arderea frunzelor Campania de salubrizare/Sursa foto: inguldistr.mkrada.gov.ua

Republica Moldova. La Chișinău se desfășoară campania de salubrizare cu genericul „Curățenia generală de toamnă”. Acțiunea este organizată de autoritățile municipale, în comun cu locuitorii capitalei. Totodată, ONG-urile de mediu îndeamnă cetățenii să evite arderea frunzelor și resturilor vegetale, întrucât acțiunea reprezintă un pericol pentru mediu și sănătatea oamenilor.

Acțiunile desfășurate în perioada campaniei de salubrizare

În perioada campaniei va avea loc colectarea și evacuarea frunzelor căzute. De asemenea, se recomandă evitarea depozitării deșeurilor menajere pe grămezile de frunze. Totodată, evacuarea frunzelor adunate va avea loc în termen de cel mult trei zile.

La fel, se recomandă menținerea curățeniei pe teritoriul și în jurul platformelor de colectare a deșeurilor menajere din curțile blocurilor. Este importantă menținerea curățeniei pe teritoriul locurilor de joacă pentru copii și a terenurilor de sport.

Plantare copaci/Sursa foto: ecopresa.md

La fel, vor fi plantați arbori în zonele verzi ale orașului. Copacii uscați vor fi defrișați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preturile de sector vor asigura salubrizarea și evacuarea deșeurilor din parcuri, scuaruri și aleile orașului. Totodată, autoritățile vor identifica gunoiștile neautorizate din teritoriul administrat și vor evacua deșeurilor.

Arderea frunzelor interzisă prin lege

În contextul desfășurării campaniei de salubrizare, cetățenii sunt îndemnați să nu ardă frunzele sau alte resturi. Astfel, asociaţia obştească EcoContact a atenționat populaţia că arderea frunzelor și resturilor vegetale constituie un pericol ascuns pentru mediu și sănătate. Acțiunea reprezintă şi o încălcare a legislației ecologice, care se sancționează conform Codului Contravențional.

„În fiecare toamnă, o practică nesănătoasă și, pentru unii, aparent inofensivă se răspândește în multe localități din țară. Este vorba de arderea frunzelor căzute și a resturilor vegetale. În timpul procesului de ardere a frunzelor și a deșeurilor menajere se eliberează în atmosferă dioxidul de carbon (CO2) și alte gaze cu efect de seră. Acest lucru contribuie la încălzirea globală și la schimbările climatice”, a comunicat EcoContact.

Salubrizare

Salubrizare/Sursa foto: voceabasarabiei.md

„De asemenea, arderea materialelor organice și plastice poate elibera substanțe chimice nocive în aer, inclusiv dioxid de sulf, particule fine și compuși organici volatili. Acești poluanți pot afecta calitatea aerului și pot cauza probleme grave de sănătate, precum iritații ale ochilor, probleme respiratorii și afecțiuni ale sistemului cardiovascular. Persoanele cele mai vulnerabile la aceste efecte nocive sunt copiii, bătrânii și cei care suferă de boli respiratorii”, a remarcat EcoContact.

În acest context, specialiștii de mediu recomandă cetățenilor să opteze pentru alternative mai sustenabile. Astfel, frunzele căzute reprezintă o sursă bogată de îngrășăminte naturale pentru grădină, dacă acestea sunt compostate. Totodată, colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor menajere poate reduce semnificativ impactul asupra mediului și poate contribui la conservarea resurselor.

Arderea reprezintă o încălcare a legislaţiei ecologice şi prevede amenzi usturătoare. Codul Contravențional indică o amendă de la 10 000 lei (circa 500 de euro) până la 15 000 lei (750 de euro), pentru persoane fizice, şi amendă de la 30 000 de lei (1 500 de euro) până la 40 000 de lei (2 000 de euro), pentru persoane juridice.

Revista presei