Căminele groazei. Firea și-ar putea pierde funcția. Conducerea PSD îi cere explicații

Căminele groazei. Firea și-ar putea pierde funcția. Conducerea PSD îi cere explicații Sursa foto: Inquam Photos

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, ar putea pierde sprijinul colegilor din PSD, în contextul scandalului declanșat de dezvăluirile despre căminele groaei din Voluntari și Afumați. Surse social-democrate susțin că situația Gabrielei Firea va fi discutată într-o ședință a conducerii partidului în prima zi a săptămânii viitoare, când va fi luată o decizie.

Gabriela Firea urmează să hotărască, până luni, 17 iulie, dacă va demisiona sau nu din guvern. Conducerea PSD i-a dat acest termen în contextul dezvăluirilor despre căminele groazei din Voluntari și Afumați. Numele ministrului apare în acest scandal, fiind în legătură cu personajele implicate direct, respectiv Ștefan Godei.

În condițiile în care au apărut informații că patronul căminelor groazei, Ștefan Godei, a fost angajatul Gabrielei Firea, la cabinetul parlamentar, dar și la clubul de fotbal deținut de primăria condusă de soțul ei, Florentin Pandele, devine din ce în ce mai dificil pentru PSD să o susțină fără a-și prejudicia imaginea. Gabriela Firea va trebui să dea explicații în fața colegilor săi din conducerea PSD. De altfel, sub presiunea opiniei publice, Marcel Ciolacu a luat prima măsură importantă în acest scandal. Ministrul Muncii, Marius Budăi a fost nevoit să-și prezinte demisia de la conducerea ministerului.

„Mingea este la ea”, au explicat sursele citate pentru Digi 24.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care Gabriela Firea va lua decizia să nu renunțe la poziția pe care o ocupă, partidul va lua în discuție cazul ei. Iar într-o astfel de ședință, în funcție de probele puse pe masă, s-ar putea ajunge la retragerea sprijinului politic. Acest lucru va duce implicit la demiterea din funcția de ministru al Familiei.

Gabriela Firea chemată să dea explicații

În ultimele ore, reprezentanții PSD au început să-și nuanțeze pozițiile în legătură cu implicarea Gabrielei Firea în acest scandal. Dacă în urmă cu câteva zile, senatorul Lucian Romașcanu sublinia că ministrul Familiei nu are nici o implicare în caz și trimitea doar la Marius Budăi, acum a revenit.

„Din punctul meu de vedere, doamna Firea este cea care trebuie să explice. Nu a existat nicio ședință a unui for, probabil va exista, decizii se vor lua, nu știu dacă o vor privi pe doamna Firea. Nu s-a redefinit noțiunea de onoare. Domnul Budăi a decis. Din perspectivă personală și coleg de partid cu doamna Firea, din punct de vedere al atribuțiunilor ministerului Familiei nu avea niciun fel de legătură cu azilele. Din punct de vedere politic, demisia este un act unilateral, nu pot eu să o îndemn”, a declarat, Lucian Romașcanu care este purtătorul de cuvânt al PSD.

El a precizat că Gabriela Firea trebuie să explice relația cu Ștefan Godei, patronul celor două cămine ale groazei.

„Doamna Firea va trebui să explice această apropiere dacă ea a existat și să decidă în consecință. Va fi o întâlnire la vârful partidului zilele următoare și această speță probabil nu va putea fi evitată. Poate fi considerată o problemă de imagine din momentul în care această știre se rostogolește peste tot. Din perspectiva PSD, domna Firea este prima care trebuie să explice”, a precizat Romașcanu.

Gabriela Firea, o amenințare pentru Marcel Ciolacu

Gabriela Firea este prim-vicepreșdinte al PSD, iar la începutul acestui scandal, când numele său a fost vehiculat pentru prima oară, a declarat că se va retrage dacă se va demonstra că are o legătură directă cu ceea ce s-a întâmplat. Firea s-a delimitat de Ștefan Godei, spunând că acesta nu a lucrat pentru ea, ca șofer, și că nu-l cunoaște.

Pe de altă parte, din punct de vedere politic, se știe că există o rivalitate între Gabriela Firea și conducerea PSD. În rândul social-democraților există temerea că Firea, bazându-se pe imaginea sa, ar putea pretinde să candideze pentru președinția României.

Până la acest moment, ea și-a exprimat intenția de a candida, pentru un nou mandat, la Primăria Generală. Dacă ar câștiga, însă, Firea ar putea revendica și o candidatură la prezindențiale, așa cum a făcut Traian Băsescu în anul 2004, din partea Alianței DA.