Un ”prieten” de-al lui Nicolae Ceaușescu reales Președinte a șaptea oară

Un ”prieten” de-al lui Nicolae Ceaușescu reales Președinte a șaptea oară

Paul Biya, președintele Camerunului, a câștigat cel de-al șaptelea mandat consecutiv ca șef al statului central african, conform rezultatelor oficiale.

"Alegerile au fost libere, corecte, credibile, în ciuda provocărilor de securitate din regiunile vorbitoare de limba engleză", a declarat Clement Atangana, președintele Consiliului Constituțional din Camerun.

Biya a câștigat 71,28% din voturi, în timp ce principalul său rival, Maurice Kamto, s-a clasat pe locul doi cu 14,23% în urma alegerilor prezidențiale care au avut loc pe data de  7 octombrie.

53,85% din cei 6,667,754 alegători înregistrați au participat la aceste alegeri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Biya, în vârstă de 85 de ani, a ocupat funcția de prim-ministru începând cu anul 1975 până când în anul 1982 l-a succedat pe  fostul președinte, Ahmadou Ahidjo.

Liderul opoziției, Maurice Kamto, s-a declarat câștigător al alegerilor din 7 octombrie.

Kamto  susține că partidul său, Mișcarea Renașterii Camerunului (MRC), a acumulat dovezi palpabile care dovedesc victoria sa.

În vârstă de 65 de ani, acesta a declarat  presei locale că întârzierea anunțării rezultatelor a fost "inutilă" și "suspectă".

"În majoritatea țărilor lumii, rezultatele sunt anunțate în aceeași seară sau în ziua următoare votului. În Camerun, Consiliul Constituțional, cu toți membrii numiți de președinte, are la dispoziție 15 zile pentru a face acest lucru", a declarat Kamto  a doua zi după desfășurarea alegerilor.

Alegerile au fost programate într-un moment în care statul central african este afectat de grave  violențe, în special în cele două regiuni de limbă engleză.

Președintele Camerunului deține puterea executivă în cadrul guvernului. Această prevedere face parte din amendamentele aduse în 1996 constituției, care au fost inițial scrise în 1972. Președintele deține o gamă largă de puteri, pe care le poate exercita fără consultarea parlamentului.

În anul 1960, Camerunul francez și-a declarat independența, devenind republica Camerun. În 1961 i s-a alăturat partea sudică a Camerunului britanic. Restul Camerunului britanic a fost încorporat în Nigeria.