Dat fiind că sezonul de vară s-a cam sfârșit, legumele conservate la borcan sunt o alternativă indicată atunci când vrem să consumăm legume chiar și pe timp de iarnă. Există diverse tehnici de conservare, însă rețeta clasică de ghiveci din străbuni pare să nu dea greș aproape niciodată.
Pentru șapte borcane de ghiveci de legume vom avea nevoie de o serie de ingrediente, însă legumele pot fi alese după gusturi și preferințe.
Rețetă de ghiveci de legume pentru sezonul de iarnă
În cazul în care dorim să obținem mai multe borcane de legume conservate, nu trebuie decât să dublăm cantitățile.
- 1 conopidă albă (1 kg)
- 1 kg păstăi galbene late
- 1 kg dovlecei
- 1 kg vinete mari
- 500 g morcovi mari
- 1 kg ceapă
- 1 kg gogoșari
- 1 kg ardei gras
- 2 kg roșii bine coapte
- 4-5 felii de țelină
- 1 borcan de bulion (375 g)
- ulei (50 g la 1 kg de legume)
- foi de dafin (opțional)
- câteva frunze de țelină
- 1/2 legătură de pătrunjel
- 10 boabe de piper
- sare
Pregătirea legumelor pentru ghiveciul de iarnă
Curățăm, spălăm și tăiem legumele. Conopida o desfacem în buchete mai mici, după care o ținem într-un vas cu apă și sare pentru eliminarea eventualilor viermișori apăruți pe floarea acesteia.
Păstăile galbene le tăiem în 2/3 bucăți, iar dovleceii îi tăiem rondele sau fâșii, dacă sunt prea mari. Vinetele le tăiem cubulețe, iar mai apoi le presărăm cu sare. După 30 de minute le stoarcem, iar dacă vrem să fie mai puțin amare, le putem fierbe preț de câteva minute în apă preîncălzită.
Ceapa o tăiem rondele, iar pentru morcovi și țelină ne putem ajuta de un robot de bucătărie. Altfel, le putem tăia sub formă de cuburi sau rondele. Gogoșarii și ardeii grasii trebuie curățați de cotor și semințe, după care îi tăiem în bucăți mai mari, iar roșiile le putem introduce câteva minute într-o baie de apă fierbinte, care ne ajută să le curățăm mai ușor de coajă.
Cum se prepară ghiveciul de legume pentru sezonul rece
După ce am pregătit legumele, le turnăm într-o oală cu fund dublu și înaltă, în care adăugăm ulei, apoi ceapa și puțină apă. După ce s-a înmuiat ceapa, adăugăm morcovul, țelina (pusă la înmuiat pentru circa 20 minute), apoi gogoșarii, ardeiul gras, conopida, vinetele, roșiile, bulionul dizolvat în puțină apă, piperul boabe, un pic de sare și piper măcinat. Lăsăm conținutul pe foc timp de 15 minute, dar fără a amesteca în vas, pentru a nu sfărâma legumele.
După aceea vom introduce vasul în cuptorul preîncălzit la 170 grade și lăsăm preparatul să fiarbă lent, până ce va fi eliminat lichidul rezultat din legume, mai exact preț de 60 minute.
Spre finalul procesului de gătire putem adăuga sare, piper, foaie dafin, frunze de țelină și pătrunjel tocat. După ce este gata, scoatem ghiveciul din cuptor, iar când ajunge să fie „călduț” îl turnăm în borcane bine spălate și uscate în prealabil, având grijă să distribuim legumele cât mai uniform. Punem capacele borcanelor, după care le depozităm într-un loc răcoros, conform Gastropedia.ro.