Aglomeraţia din mijloacele de transport în comun este cauzată atât de şantierele stradale, cât şi de dotarea precară.
Condiţiile grele de călătorie din mijloacele de transport în comun sunt cauzate de lipsa infrastructurii adecvate şi de gestionarea defectuoasă a fluxurilor de călători. În doar patru ani, numărul persoanelor transportate cu metroul a crescut cu circa 60% şi a ajuns, în 2007, la o medie de 168 de milioane de pasageri. Potrivit datelor furnizate de Metrorex, zilnic, circa 460.000 de călători folosesc transportul subteran. Nici Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) nu poate respecta „gradul de aglomerare“ de 6,5 călători pe metrul pătrat „recomandat pentru un transport civilizat“, pentru că, după estimările regiei, „cererea de transport depăşeşte cu 20% capacitatea oferită“.
1.500 de vehicule pentru 2,8 milioane de călători
RATB a înregistrat, în anul precedent, o medie zilnică de 314 tramvaie pentru 1,2 milioane de călători, 196 de troleibuze pentru 300 de mii de călători şi 948 de autobuze pentru 1,3 milioane de călători. Rezultă că 1.500 de vehicule transportă 2,8 milioane de călători. Printre cele mai aglomerate zone din Capitală se numără staţiile Obor, Piaţa Crângaşi, Piaţa Romană şi Lizeanu.
Reprezentanţii RATB susţin că de vină pentru „chinurile“ celor care folosesc transportul în comun sunt lucrările de reabilitare şi „actele de vandalism“. Un alt motiv invocat pentru aglomerarea transportului public ar fi „avarierea reţelei de contact a tramvaielor şi troleibuzelor de către vehicule agabaritice sau de cablurile firmelor de telefonie şi TV, rupte şi căzute peste firele electrice“.
Şi transportul subteran este suprasolicitat în orele de vârf. Potrivit unei statistici furnizate de Metrorex, traficul de călători a crescut cu 16 procente în perioada 2006-2007, fapt care a dus la unele inconveniente. Pasajul de legătură de la Piaţa Unirii şi vestibulul staţiei din Piaţa Victoriei sunt zonele critice în care se creează frecvent blocaje. Metrorex a iniţiat studii pentru găsirea unor soluţii pentru rezolvare acestor probleme, însă sunt foarte costisitoare.
Reprezentanţii regiei spun că, din acest an, se vor înlocui scările rulante pentru „o fluidizare mai bună a traficului“. De asemenea, în funcţie de fiecare staţie, proiectanţii vor stabili prin săgeţi sensul de mers al călătorilor prin pasaj.
O mie de sesizări la RATB, o sută la Metrorex
De la începutul anului, regia a primit aproximativ o mie de plângeri de la pasageri. Dintre acestea, aproape 800 erau sesizări în care călătorii se plângeau de întârzierile mijloacelor de transport şi de comportamentul angajaţilor regiei. Pasagerii au mai solicitat RATB înfiinţarea unor benzi speciale pentru transportul în comun şi suplimentarea vehiculelor. Restul petiţiilor se refereau la modificările de trasee, tarifele la bilete şi programul de circulaţie.
Metrorex a primit plângeri cu privire la „intervalul mare de circulaţie, aspecte privind curăţenia, prezenţa cerşetorilor şi escalatoare care nu funcţionează“. De asemenea, călătorii au reclamat şi atitudinea necorespunzătoare a personalului, nivelul necorespunzător al ventilaţiei şi „insuficienţa“ barelor de sprijin.
METROREX
Cele mai aglomerate staţii, între orele 7.00-9.00 şi 15.00-19.00
Magistrala 1+3 - Nicolae Grigorescu, Piaţa Unirii 1, Crângaşi, Armata Poporului, Obor - Aşteptare: 5-6 minute
Magistrala 2 - Piaţa Sudului, Piaţa Unirii 2, Universitate, Piaţa Romană - Aşteptare: 4-5 minute
RATB
Cele mai aglomerate staţii şi mijloace de transport în comun, în zilele de lucru, între orele 7.00-10.00 şi 15.00-19.00 Tramvaie
> 21 - Bucur Obor
> 41 - Piaţa Drumul Taberei, Bd. Timişoara, Bd. Uverturii, Piaţa Crângaşi, Bd. Ion Mihalache
> 32 - Piaţa Rahova, Piaţa Unirii Troleibuze
> 69, 90 - Drumeţului, Răzoare, Universitate
> 73, 76 - Piaţa Sudului
> 86 - Piaţa Gemeni, Piaţa Romană Autobuze
> 131, 133, 178, 311, 331, 368, 381, 335, 313, 300, 336, 137, 634 - Televiziune, Piaţa Gemeni, Piaţa C.A. Rosetti, Calea Moşilor, Gara de Nord, Piaţa Drumul Taberei, Răzoare, Piaţa Romană, Bd. Uverturii, Lizeanu, Bucur Obor, Piaţa Iancului