„Calmul dinaintea furtunii”: 93 de milioane de persoane se află în pericol. O infecție virală care poate fi mortală amenință copiii

Sursa foto : Arhiva EVZ

Întreaga omenire se confruntă cu un risc ridicat de apariție a focarelor unei epidemii de rujeolă, au avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Avertismentul lansat de cele două instituții arată că 22 de milioane de copii nu au fost vaccinați, în anul 2020, împotriva rujeolei, din cauza pandemiei de coronavirus. Programele de imunizare împotriva acestei boli previn mai mult de 31 de milioane de decese anual.

Rujeola sau pojarul este una dintre cele mai contagioase infecții virale și ucide peste 60.000 de persoane anual, majoritatea copii mici. În anul 2020 au fost vaccinați împotriva rujeolei cu 3 milioane de copii mai puțin decât în 2019 și doar 70% dintre copii au fost imunizați cu două doze de vaccin anti-rujeolă, departe de rata de 95% necesară pentru a proteja comunitățile de un nou focar de infecție.

Omenirea riscă să se confrunte cu focare de rujeolă

CDC estimează că programele de vaccinare împotriva rujeolei previn mai mult de 31 de milioane de decese pe an. „Chiar înainte de pandemie, am văzut cum chiar și acoperirea scăzută a vaccinării împotriva rujeolei poate alimenta epidemii fără precedent, inclusiv în țări în care boala fusese considerată eradicată.

Iar acum, COVID-19 creează lacune din ce în ce mai mari în ceea ce privește vaccinare împotriva rujeolei. Vorbim despre un ritm pe care nu l-am mai văzut de zeci de ani”, a declarat Ephrem Tekle Lemango, director asociat pentru imunizare în cadrul UNICEF.

„Deși nu am văzut încă o creștere a numărului de cazuri, rujeola este pur și simplu prea contagioasă. Dacă nu acționăm, lacunele se vor transforma în focare, iar mulți copii vor fi expuși la o boală care poate fi prevenită, dar care poate fi mortală”, a adăugat el.

93 de milioane de persoane în pericol

Un alt motiv de îngrijorare este reprezentat de faptul că o campanie împotriva rujeolei, programată în 23 de țări anul trecut, a fost amânată din cauza pandemiei. 93 de milioane de persoane vulnerabile la rujeolă au fost lăsate de izbeliște, potrivit agențiilor de sănătate.

„Un număr mare de copii nevaccinați, focare de rujeolă și detectarea și diagnosticarea bolilor deturnate pentru a sprijini răspunsurile COVID-19 sunt factori care cresc probabilitatea deceselor legate de rujeolă și complicații grave la copii”, a declarat Kevin Cain, directorul departamentului de imunizare al CDC.

„Calmul dinaintea furtunii”

„Trebuie să acționăm acum pentru a consolida sistemele de supraveghere a bolilor și pentru a elimina lacunele de imunitate, înainte ca deplasările și comerțul să revină la nivelurile anterioare pandemiei, pentru a preveni focarele mortale de rujeolă și pentru a reduce riscul dezvoltării altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare”, a îndemnat Kevin Cain.

„În timp ce cazurile raportate de rujeolă au scăzut în 2020, dovezile sugerează că probabil asistăm la «calmul dinaintea furtunii», deoarece riscul de apariție a focarelor continuă să crească în întreaga lume”, a declarat Dr. Kate O'Brien, director al departamentului de imunizare, vaccinuri și produse biologice al OMS.

Vaccinul împotriva rujeolei protejează oamenii împotriva unuia dintre cei mai contagioși viruși din lume. Serul a prevenit aproximativ 30 de milioane de decese numai în ultimii 20 de ani. Anul trecut, aproximativ 7,5 milioane de persoane au prezentat această boală și 60.700 de persoane au murit din cauza ei, au precizat agențiile de sănătate, potrivit cbcnews.