Ce „eșec” l-a ajutat pe Călin Vieru să devină un cunoscut om de business

Omul de afaceri Călin Vieru nu este doar un pasionat de film din copilărie, având o educație aleasă într-o familie, în care artele frumoase dominau.

În anii 1982-1983, a fost martor la una dintre colaborările de excepție ale regretatului său tată, marele poet Grigore Vieru, care împreună cu bine-cunoscutul regizor Ion Popescu-Gopo de la București și genialul compozitor Eugen Doga, au realizat coproducția româno-sovietică „Maria, Mirabela”, care a „legănat” copilăria tuturor.

A picat examenul la actorie, spre fericirea părinților săi

„Și azi sunt fascinat de coloana sonoră, textul, imaginea acestei capodopere cinematografice! I-am văzut pe toți actorii care își jucau rolurile excepțional. Am stat alături de ei, când au avut filmări și în Basarabia. I-am admirat cum jucau pe viu. Apoi, ce credeți? Fiind student la medicină, prin 1983, m-a „bătut” gândul să devin actor. Am susținut examenul pentru viitorii candidați la studii, la faimosul Institut de Cinematografie „S.A. Gherasimov” (VGIK) din Moscova, pe care l-am picat, spre fericirea părinților mei”, povestește Călin Vieru.  

Acest „eșec” l-a ajutat  să devină un om de business și o persoană cultă, mereu la curent cu proiectările unor filme care fac istorie. „Cele mai bune producții își iau cei mai buni actori. Atunci volens-nolens devii „robul” lor. M-am educat în perioada URSS pe filmul sovietic, fiindcă nu aveam posibilitatea să vizionăm mai multe pelicule din afară. 

Acasă la Grigore și Călin VIERU, alături de Emil Loteanu, Leonida Lari, Nicolae Dabija ș.a.

O singură producție cinematografică pe lună era adusă de peste hotare. Pe atunci, filmele franceze, în special, comediile, erau foarte bine „înghițite” de public. Ajunsesem să fiu „captivul” marilor actori Pierre Richard, Jean-Paul Belmando, Gérard Depardieu”, zice Călin Vieru.

Un mare pasionat al artelor frumoase investește în afaceri de succes

„Urmăream toate comediile lui Claude Zidi,  savurând deopotrivă și coloana lor sonoră, semnată de compozitorul român Vladimir Cosma. Erau niște „stâlpi” pe care m-am educat în materie de industrie cinematografică – una mai fină, subtilă, fiind avid de a cunoaște perfecțiunea scenografică, regizorală, cu iluminat, efecte speciale și filmări de înalt profesionalism, cu cameră veritabilă cu peliculă din acele vremuri”, afirmă omul de afaceri.

Călin Vieru este atent la toate producțiile din Hollywood sau din Europa, nu neapărat cu „Oscar”-uri sau premiate la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. În ceea ce privește cinematografia națională, rămâne fanul tandemului artistic Loteanu-Doga, care ne-au lăsat capodopere, recunoscute în context european. 

„Svetlana Toma, Grigore Grigoriu, Toma Caragiu, Stela Popescu, Alexandru Arșinel sunt actorii mei preferați. Filmele „Columna” de Mircea Drăgan și „Dacii” de Sergiu Nicolaescu reprezintă mândria noastră. Am reținut, în special, numele actorilor și regizorilor  à l` époque. Dintre cei de ultimă oră memoria nu se „agață”. Cu siguranță, nu sunt mai puțin talentați. Filmul „Carbon”, în regia lui Ion Borș, înaintat de Comitetul de Selecție din RM pentru premiile „Oscar 2023”, este o speranță”, observă antreprenorul.

Pasiunea lui Călin Vieru s-a materializat printr-o investiție în filmul autohton – realizarea peliculei cinematografice „Made in Moldova”, regizat de Nicolae Negară, care a fost o reușită artistică. Totodată, este un cunoscut om de afaceri din Basarabia în domeniul horeca, o personalitate basarabeană cu suflet mare din celebra familie a poetului națiunii române.

Legendă la poza alb-negru: Acasă la Grigore și Călin VIERU, alături de Emil Loteanu, Leonida Lari, Nicolae Dabija ș.a.