Calendarul Ortodox, 19 decembrie: Marele Sfânt făcător de minuni, care-i ajută pe cei căzuți în patima beției

sursă: arhivă

Biserica Ortodoxă Română prăznuiește duminică, 19 decembrie, un mare sfânt, considerat de credincioșii ortodocși făcătorul de minuni care-i ridică pe cei căzuți în patima beției și a altor păcate trupești. În această zi nu este, însă, dezlegare la pește, aflându-ne la doar o săptămână distanță de Sărbătoarea Nașterii Domnului. 

Calendarul Ortodox, 19 decembrie. Astăzi, credincioșii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Bonifatie, care a trăit pe vremea împăratului roman Dioclețian. Povestea sa este una de întărire sufletească și spirituală pentru toți oamenii.

Calendarul Ortodox, 19 decembrie: Sfântul Mucenic Bonifatie

Bonifatie a fost robul unei femei avute, fiica proconsulului Romei, pe nume Aglaia. Înainte de a se întoarce la Hristos, Bonifatie trăia în plăceri trupești cu stăpâna sa și suferea de patima beției.

„Mergi în Răsărit, unde mărturisesc Sfinții, ca să-mi aduci moaște de Mucenici, pentru a le avea ajutor și de sufletească mântuire”, i-ar fi spus, la un moment dat, fiica proconsulului Romei lui Bonifatie.

Numai că, odată ajuns în fața dregătorului, Sfântul i-a spus că este creștin, motiv pentru care i s-a luat viața. Bonifatie a fost mai întâi împuns cu trestii ascuțite pe sub unghii, iar peste gură i s-a dat cu plumb topit. Apoi, Bonifatie a fost băgat cu capul într-o găleată cu smoală ce fierbea. Numai că, spre surprinderea tuturor, el a trecut prin toate încercările nevătămat.

Atunci, furios, dregătorul a poruncit ca lui Bonifatie să îi fie tăiat capul. Astfel, Sfântul s-a rugat, și-a plecat capul, iar acesta a fost tăiat. Trupul său a fost răscumpărat de Aglaia cu foarte mulți bani și a fost înmormântat în apropierea capitalei Italiei. Ulterior, fosta stăpână a Sfântului a zidit o biserică mare în mijlocul Romei, unde a mutat moaștele lui Bonifatie.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Bonifatie

„O, mult pătimitorule și întru tot lăudate Mucenice Bonifatie! La acoperământul tău alergăm acum: rugăciunile noastre, ale celor ce te lăudăm, nu le lepăda, ci cu milostivire auzi-ne. Vezi pe frații și pe surorile noastre care de greaua neputință a beției sunt ținuți și pentru aceasta cad de la Maica lor, Biserica lui Hristos, și de la mântuirea veșnică.

O, Sfinte Mucenice Bonifatie! Atinge-te de inima lor cu harul cel dat ție de la Dumnezeu, degrabă scoală-i din căderile păcătoase și la mântuitoarea înfrânare adu-i pe ei. Roagă-L pe Domnul Dumnezeu, pentru Care ai pătimit, ca iertându-ne nouă greșelile noastre să nu întoarcă mila Sa de la fiii Săi, ci să întărească întru noi trezvia și întreaga înțelepciune, să ajute cu dreapta Sa celor ce au făcut mântuitorul legământ al trezviei ca să-l păzească ziua și noaptea până întru sfârșit, întru El priveghind, și întru El să dea răspuns bun la Judecata cea Înfricoșată.

Primește, bineplăcutule al lui Dumnezeu, rugăciunile mamelor ce varsă lacrimi pentru copiii lor, ale femeilor cinstite care se tânguiesc pentru soții lor, ale copiilor orfani și sărmani părăsiți de către bețivi, ale celor care la icoana ta cădem, și să ajungă această plângere a noastră la Scaunul Celui Preaînalt, ca tuturor cu ale tale rugăciuni să ne dăruiască sănătatea și mântuirea sufletelor și trupurilor, iar mai vârtos Împărăția Cerurilor. Acoperă-ne și ne păzește de vânarea celui viclean și de toate cursele vrăjmașului; în ceasul ieșirii noastre, ajută-ne să trecem fără împiedicare prin vămile văzduhului și cu rugăciunile tale ne izbăvește de osânda cea veșnică.

Roagă-L pe Domnul să ne dăruiască dragoste nefățarnică și neclintită de Patria Cerească înaintea vrăjmașilor văzuți și nevăzuți ai Sfintei Sale Biserici, ca să ne acopere mila lui Dumnezeu în nesfârșiții veci ai vecilor. Amin.”