Calendar Ortodox. La data de 10 august, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Lavrentie, care a fost arhidiaconul episcopului Sixt și care a refuzat să se închine idolilor.
El a fost arhidiaconul episcopului Sixt. În momentul în care acesta a fost luat pentru a fi judecat, Sfântul Lavrentie i-a spus că nu îl lasă la greu. Sixt i-a transmis, însă, că mai are treabă pe acest pământ.
Sfântul Laurențiu a asculat și a împărțit banii și i-a ajutat pe cei săraci și pe cei aflați în nevoie tămăduindu-i și de suferințele trupești. El a vindecat pe văduva Chiriachi, dar și pe orbul Crischentie și a împărțit vistieria bisericii până ultimul argint. Apoi, a revenit la papa Sixt, care îndura cu credință tortura și i-a transmis că a împărțit comoara. Atunci când a aflat vestea, împăratul de comoară a dat ordin să fie capturat și închis până ce spune unde e comoara.
Era în temniță un elin, pe nume Luchilie, care-și pierduse vederea de când era închis. El i-a cerut sfântului Laurențiu să-l boteze.
După ce sfântul a binecuvântat apa și l-a botezat în numele Sfintei Treimi, proaspătului creștin i s-au luminat ochii și a început a vedea și a aduce slavă lui Dumnezeu. Vorba sa dus și mulți orbi veneau acum la Laurențiu să se boteze iar asta se petrecea sub ochii uimiți ai temnicerului Ipolit, care a văzut și a înțeles și în cele din urmă a cerut să fie botezat și el și familia lui. Sfântul Lavrentie a fost torturat și ars.
Calendar Ortodox. Rugăciune către Sfântul Lavrentie
Astăzi, credincioșii pot să rostească o rugăciune puternică către Sfântul Lavrentie.
„Stih: Sfinte Mucenice Lavrentie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
În Grădina Desfătării ca un ostaş al lui Hristos după vrednicie desfătându-te şi împreună dănţuind cu puterile cele îngereşti, roagă să mi se dea strălucire purtătoare de lumină mie, celui ce te laud pe tine, Fericite Lavrentie.
Stih: Sfinte Mucenice Lavrentie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Intrând în luptele muceniciei celei cinstite, pătimitor purtător de biruinţă te-ai arătat cu tăria sufletului, Sfinte Lavrentie. Pentru aceea, cu cununa dreptăţii, cu buna cuviinţă şi cu diadema biruinţei te-ai încununat.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Ca un fiu al luminii şi al zilei fiind, în chip minunat de la apus ca un soare simţitor ne-ai răsărit nouă, luminând marginile cu raza cea prealuminoasă, Sfinte Mucenice Lavrentie, pururea pomenite. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Prin cinstită naşterea ta, Fecioară, izbăvindu-ne din legăturile iadului şi din stricăciune şi din osânda lumii, cu mulţumire grăim către tine: Bucură-te, Preacurată, Ceea ce eşti Plină de daruri, Uşa cea Mântuitoare a Darului. ”