Calendar ortodox, 7 august. Pomenirea Preacuviosului Mucenic Dometie persul, care a pătimit cu cei doi ucenici ai săi

La data de 7 august, în Calendarul Ortodox este pomenirea Preacuviosului Mucenic Dometie persul împreună si cu doi ucenici ai săi. Cu toții și-au pus viața pe altarul credinței.

Acest sfânt a trăit pe vremea împăratului Constantin și era pers de neam. Fiind învățat în credința lui Hristos de un oarecare Agar, a părăsit pagânatatea; și se duse la cetatea Nisibi, ce se află la hotarele românilor și ale perșilor. Și întrând în mânastire, a primit sfântul Botez și a îmbrăcat cinul călugăresc, aratând tot felul de sârguinta și nevoință. Dar fiindcă din bântuirea vicleanului diavol a fost zavistuit de către călugării din mânăstire, a fugit de acolo și s-a dus la Mănăstirea Sfinților Mucenici Serghie și Vach în cetatea numită a lui Teodosie.

Și-a dat viața în numele dragostei pentru Hristos

Acolo a urmat vieții și petrecerii arhimandritului Urvil, care l-a hirotonit diacon. Și vrând arhimandritul Urvil să-l hirotoneasca și preot, Sfântul Dometie s-a dus de acolo, și suindu-se într-un munte, a suferit zaduful și frigul și patimile. Apoi întrând într-o peștera făcută cu meșteșug și rămânând acolo puțină vreme, primea pe cei ce veneau la el, și prin multele minuni făcute în numele lui Hristos întorcea pe necredincioșii elini de la rătăcirea idolească la credință în Hristos.

Ajungând împărat Iulian Apostatul, acesta a poruncit să fie ucis sfântul cu pietre. Iar cei ce merseseră cu porunca, aflându-l cu doi ucenici ai lui, cântând laudă de la al treilea Ceas, au îngropat și pe fericitul Dometie și pe cei doi ucenici, acoperindu-i cu pietre, conform calendar-ortodox.ro.

Și Sfânta cuvioasă Teodora de la Sihala e pomenită pe 7 august

Tot în această zi e pomenită și Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla. A fost fiica lui Ştefan Joldea, comandant de artilerie în cetatea Neamţului, care mai avea o fiică, pe Marghioliţa. Teodora este căsătorită împotriva dorinţei ei cu Elefterie dar curând aleg amândoi să intre la călugărie. Teodora alege Schitul Varzaresti-Vrancea unde ajunge ucenica egumenei schimonoaia Paisia iar Elfefterie intră frate la Schitul Poiana Mărului.

După 10 ani de nevoinţă în Munţii Buzăului, Sfânta Teodora ajuge în munţii neamţului unde Ieroschimonahul Pavel o duce pe fericita Teodora într-un bordei părăsit din părţile Sihlei. A stat în sihăstrie timp de mulţi ani şi a mâncat numai ce-i dăruia pădurea. După moartea ieroschimonahului Pavel nimeni nu a mai ştiut de a mulţi ani până s-a arătat la doi tineri din Sihăstria cărora le-a cerut să aducă un preot pentru că ea va trebui să plece curând la Hristos. L-au adus pe ieromonahul Antonie împreună cu diaconul Lavrentie şi după ce s-a spovedit şi s-a împărtăşit cuvioasa şi-a dat duhul. A fost prima româncă trecută în rândul sfinţilor.