Calendar Ortodox, 4 februarie. Sfântul Isidor Pelusiotul a renunțat la moștenirea sa pentru credință
- Simona Suciu
- 4 februarie 2024, 06:16
Sfântul Isidor Pelusiotul provenea dintr-o familie bogată, dar a renunțat la moștenirea sa și s-a călugărit. Și-a petrecut viața la o mănăstire în post și rugăciune. A primit de la Dumnezeu darul înțelepciunii și a lăsat în urmă peste 2.000 de epitole cu pilde penytru credincioși.
Sfântul Isidor Pelusiotul s-a născut în anul 360 în Alexandria din părinți creștini, rude apropiate cu Arhiepiscopul Teofil al Alexandriei (383-412) și cu Sfântul Chiril (412-444).
A avut parte de o educație aleasă la școlile de filosofie și teologie din Antiohia. Era perioada când acolo slujea ca preot Sfântul Ioan Gură de Aur, căruia Sfântul Isidor Pelusiotul i-a fost ucenic.
S-a retras la mănăstire
Deși provenea dintr-o familie bogată, a renunțat la moștenirea primită de la părinții săi și a decis să se călugurească. S-a retras la Mănăstirea Pilusiu din partea de răsărit a deltei Nilului, unde și-a petrecut tot restul vieții în post și rugăciune. A fost hirotonit preot, iar după un timp a devenit starețul mănăstirii.
Dumnezeu i-a dăruit Sfântului Isidor Pelusiotul darul înțelepciunii. Acesta s-a stins din viață în anul 436, dar a lăsat în urmă peste 2.000 de scrisori cu pilde și sfaturi pentru credincioși.
El a fost cel care l-a sfătuit pe împăratul Teodosie al II-lea (408-450) să convoace Sinodul al III-lea Ecumenic la Efes, în anul 431, pentru apărarea dreptei credințe creștine împotriva ereziei nestoriene, ai cărei adepți susțineau că Isus nu a fost om cu adevărat.
Pildă celebră
Într-una dintre pildele sale cebrele, Sfântul Isidor Pelusiotul îi îndeamnă pe oameni să nu se laude cu faptele bune pe care le fac și să fie modești.
„De este în cineva gând smerit, faptele bune ale aceluia se fac mai luminoase, iar de nu este cu gândul smerit, apoi și faptele bune cele luminoase, se întunecă și cele mari se micșorează. Drept aceea, de voiește cineva să-și arate faptele sale bune, să nu le socotească mari, căci atunci mari se vor afla“, a scris sfântul într-una dintre epistolele sale.
Tot în data de 4 februarie mai sunt pomeniți:
Sfântul Cuvios Nicolae Mărturisitorul Studitul; Sfântul Sfințitului Mucenic Avramie, episcopul Arvilului (Persia); Sfântul Mucenic Teoctist; Sfântul Cuvios Ioan din Irinopole; Sfântul Cuvios Iasim, făcătorul de minuni; Sfântul Mucenic Iosif de la Halep.