Calendar Ortodox, 29 septembrie 2022. Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul, vindecător al bolnavilor și mângâietor al celor trişti

Calendar Ortodox, 29 septembrie 2022. Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul, vindecător al bolnavilor și mângâietor al celor trişti

Calendar Ortodox. Creștin ortodocșii îl prăznuiesc astăzi, 29 septembrie, pe Sfântul Chiriac Sihastrul, puternic vindecător al bolnavilor și blând mângâietor al celor întristați. Sfântul Chiriac Sihastrul s-a născut în Corint, în anul 448, mai exact în timpul domniei împăratului Teodosie cel Mic.

Calendar Ortodox. Sfântul Chiriac Sihastrul s-a născut la anul 448, în vremea împăratului Teodosie cel Mic, în Corint. Încă de copil a fost hirotesit citeț al bisericii catedralei. La 18 ani, Chiriac ajunge la Ierusalim unde îl cunoaște pe Sfântul Eftimie, care i-a prorocit că va ajunge un mare duhovnic.

Sfântul Eftimie l-a tuns în monahism trimițându-l totodată la Sfântul Gherasim de la Iordan. Aici Sfântul Chiriac a petrecut vreme de nouă ani. După moartea Sfântului Gherasim, s-a întors la Mănăstirea Sfântului Eftimie.

Sfântul Chiriac a fost „puternic vindecător al bolnavilor și blând mângâietor al celor întristați”

Sfântul Chiriac Sihastrul a spus despre sine că în toate zilele vieții lui lumina soarelui nu l-a văzut mâncând, nici a apus fiind el supărat pe cineva. A devenit cunoscut atât pentru nevoinţele sale, cât și pentru darul facerii de minuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

A plecat în pelerinaj spre țara Sfântă și în cele din urmă s-a stabilit la o mănăstire în apropiere de Sion. El a fost tuns la monahism după ce l-a impresionat pe Sfântul Eftimie cu râvna sa și l-a încredința, să-i fie ucenic altui mare sfânt, Gherasim. Acesta văzându-l vrednic îl lua cu el în pustie chiar și în timpul celui mai aspru post, între Odovania Botezului Domnului și până în Duminica Floriilor.

Când Sfântul Gherasim a adormit întru Domul, Chiriac a trăit 10 ani în chilie păstrând tăcerea absolută și apoi a plecat la râul Iordan la sfântul Teoctist unde și-a continuat nevoințele și asceza. Somn puțin, rugăciune fierbinte, hrană la două zile, doar pâine și apă. A fost hirotonit diacon și apoi s-a retras la Souka sfântului Hariton.

Calendar Ortodox. Rugăciune către Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Chiriac. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşți, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Acolo a fost hirotonit preot și a rămas pentru 30 de ani de nevoință. A luptat din greu împotriva ereziei lui Origen. La 90 de ani s-a retras din nou în pustiu fugind de slava oamenilor. Oamenii povestesc că de când a intrat la mănăstire soarele nu l-a văzut nici mâncând, nici fiind supărat pe cineva. Când a simțit că-i este aproape sfârșitul s-a întors la peștera sfântului Harion unde a mai trăit doi ani, până la 109 ani, când s-a mutat la Domnul, la veșnica bucurie în anul 557.

Calendar Ortodox. Troparul Sfântului Cuvios Chiriac Sihastrul Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Chiriac. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Chiriac Sihastrul Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată. Nevoință și viețuire de înfrânare ai avut tu, Cuvioase Chiriac, făcătorule de minuni. Roagă-te pentru noi, cei ce cu credință săvârșim pomenirea ta.

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară! Ca pe un tare luptător și apărător, pururea cinstindu-te pe tine Sfințita Lavră, pururea prăznuiește pomenirea ta cea de peste an. Ci, ca cel ce ai îndrăzneală către Domnul, păzește-ne pe noi de vrăjmașii care vin asupră-ne, ca să-ți cântăm; bucură-te, părinte, de trei ori fericite. Sursa: crestinortodox.ro.