Pe 25 ianuarie este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Iosif cel Milostiv. Acesta a fost un exemplu de credință și milostenie, iar toată viața lui a trăit fără a încălca voia lui Dumnezeu.
Sfântul Iosif cel Milostiv a fost unul dintre cei mai mari Sfinți. El s-a născut în Basarabia de azi, iar numele pe care l-a primit la sfântul botez a fost de Ioan. Tatăl său a fost preot, iar mama o femeie extrem de credincioasă. Părinții lui l-au crescut frumos și a fost mereu înconjurat de credință și bunătate, motiv pentru care a devenit și el un om atât de bun.
Și-a dedicat tot timpul lui Dumnezeu și faptelor bune
Când încă era un copil, Iosif a rămas orfan de tată, iar mama lui a ajuns la mănăstire. Astfel, Iosif a fost luat în grijă de un unchi și ierodiaconul Teofilact şi dus la mănăstirea Frumoasa şi mai apoi la Mânăstirea Sfântul Spiridon din Iaşi.
Acolo era și un spital, unde Iosif a muncit foarte mult pentru a-i îngriji pe cei nevoiași.
A avut grijă de săraci, de orfani, de văduve şi a ajutat elevi. A dăruit tot ce a avut şi chiar se împrumuta pentru a nu rămâne dator faţă de săraci.
Se ruga mult, citea mult şi mânca puţin, dedicându-și tot timpul lui Dumnezeu și faptelor bune. A fost mitropolit al moldovei vreme de 27 de ani şi s-a mutat la ceruri la 26 ianuarie 1902, iar poporul îl numea drept Iosif cel Milostiv. A fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2017.
Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv - Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa din 5-6 octombrie 2017, l-a trecut în rândul Sfinţilor, statornicind ca zi de pomenire a sa 26 ianuarie, când a trecut la cele veşnice.
La 26 ianuarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi:
Sfântul Xenofont, soţia sa, Maria şi fiii lor Arcadie şi Ioan.
Sfântul Cuvios Simeon cel Bătrân; Sfântul Cuvios Amona; Sfinţii Mucenici Anania, preotul, Petru, temnicerul şi alţi şapte ostaşi; Sfântul Cuvios Gavriil şi doi mucenici din Frigia.