Calendar Ortodox, 26 februarie 2022. Moșii de iarnă, una dintre marile sărbători. Ce este interzis să facem azi

Calendar Ortodox, 26 februarie 2022. Moșii de iarnă, una dintre marile sărbători. Ce este interzis să facem aziSursa foto: arhivă EVZ

Sâmbăta morților sau moșii de iarnă este evenimentul care are loc, astăzi, 26 februarie, în lumea ortodoxă. Există mai multe tradiții și obiceiuri ce sunt îndeplinite în această zi sfântă.

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților este una dintre sărbătorile importante în calendarul ortodox, sărbătorită anul acesta la data de 26 februarie. În această zi, se pomenesc morții, se dă de pomană și se rostesc rugăciuni pentru sufletele celor adormiți.

Moșii de iarnă sunt sărbătoriți, sâmbătă, 26 februarie

Cu această ocazie se respectă mai multe tradiții și obiceiuri importante. Se pregătesc tot felul de bucate pe bază de carne precum piftii, fripturi, prăjituri și se ia vin, care se duc la biserică pentru a fi sfințite și, ulterior, sunt date de pomană pentru cei morți. Rudele se roagă pentru sufletele celor adormiți în timpul slujbei susținute de preot, iar dimineața merg la tămâiat, așa cum se obișnuiește, unde se duc pachete cu diverse bunătăți. De altfel, se aprind lumânări și se duc flori la locurile de veci.

Obiceiul este că în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomană dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.

În Calendarul Ortodox este pomenit, astăzi, 26 februarie, preacuviosul părinte Porfiriu, episcopul Gazei. Acesta se trăgea din cetatea Tesalonic şi era fiu de părinţi aleşi şi bogaţi. Deci pornind din patria lui, s-a dus în Egipt şi mergând acolo într-un schit, a îmbrăcat cinul monahal, iar după cinci ani, s-a dus la Ierusalim, luminând pe mulţi cu cuvântul său.

Preacuviosul părinte Porfiriu, episcopul Gazei, pomenit în această zi

Pentru aceasta a fost hirotonit preot de Pravliu patriarhul Ierusalimului, după care, mai târziu, a fost hirotonit episcop al Gazei de Ioan episcopul Cezareii Palestinei împreună cu alţi episcopi. Acolo a întărit pe credincioşi, şi a întors pe mulţi la dumnezeiasca cunoştinţă. Văzând el că creştinii, eparhioţii săi, erau nedreptăţiţi de către stăpânitorii Gazei, care erau închinători la idoli şi eretici, s-a dus la Constantinopol şi aflând pe sfântul Ioan Gură de Aur, care era atunci patriarh, şi spunându-i nevoia care l-a adus acolo, a fost dat de acesta în seama lui Amantiu Cubicularul.

Şi acesta spunând cele ce a aflat de la el împărătesei, aceasta l-a primit cu bucurie şi a spus şi împăratului de venirea preacuviosului şi de proorocirea ce a făcut sfântul pentru pruncul lor ce avea să se nască. Iar împăratul, mirându-se de aceasta, a mulţumit după cum se cuvine lui Dumnezeu. După aceea împărăteasa a născut pe Teodosie cel Tânăr. Şi chemând pe sfântul Porfiriu, acesta a binecuvântat pruncul şi împărăteasa a făgăduit să facă tot lucrul după voia lui. Pentru care a rugat pe împărat, iar împăratul încă a făgăduit şi el. Iar dacă a citit câte cerea preacuviosul, s-a mâhnit zicând: nu este cu putinţă să fie izgoniţi slujitorii idolilor şi ereticii, din pricina multului folos şi ajutor pe care îl aduc.

A făcut mai multe minuni de-a lungul vieții

Atunci, împărăteasa a zis către împărat: adevărat, greu lucru este cererea aceasta, împărate, dar şi mai grea este respingerea ei. După aceea a fost înduplecat şi împăratul să împlinească cele cerute. Şi a trimis cărţi, poruncind să fie goniţi din Gaza ereticii şi slujitorii la idoli. Iar fericitul Porfiriu a luat de la împărăteasă două sute de monede de aur ca să zidească biserică şi două sute monede simple de cheltuială, şi sosind în eparhia lui, a sfărâmat toate celelalte altare idoleşti şi a gonit pe ereticii. Iar altarul lui Marnis arzându-l, a făcut acolo biserică, după forma ce i-a hotărât împărăteasa Eudoxia.

Luminând după aceea înainte şi vieţuind cu cinste în aceeaşi eparhie şi făcând multe minuni, după douăzeci şi patru de ani, unsprezece luni şi opt zile, s-a mutat către Domnul, conform calendar-ortodox.ro.

Tot azi este prăznuită și Sfânta Muceniţă Fotini, al cărei nume este unul extrem de important, cu o însemnătate aparte. De asemenea, în această zi se mai sărbătoresc și moșii de iarnă, o altă sărbătoare mare.