Calendar Ortodox. Sfânta Hristina a fost închisă chiar de tatăl ei, apoi a suferit chinuri cumplite pentru că a crezut în Dumnezeu. După ani de tortură a fost omorâtă pentru că nu a vrut să renunțe sub nicio formă la credință.
Sfânta Hristina a văzut lumina zilei în cetatea Tir și a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211). A fost fiica lui Urban, cel care era reprezentantul imperial al acestei cetăți.
Când a împlinit 12 ani, Sfânta Hristina a fost închisă de tatăl ei într-un turn. Părintele tinerei dorea neapărat să o ferească de ochii mulțimii pentru că era foarte frumoasă. Planul tatălui era să o țina pe fiica lui în acel turn până avea să împlinească vârsta deplină a majoratului.
Enervată de decizia tatălui său, Sfânta Hristina începe să se roage Celui ce a adus toate de la neființă la ființă. În urma acestei rugăciuni i s-a arătat un inger care i-a dat ajutor pentru a afla tainele dumnezeiești. După aceste descoperiri, Hristina a distrus toți idolii din turn.
Calendar Ortodox. Chinuită de tatăl ei
Pentru acest gest a fost supusă la multe chinuri, chiar de tatăl său. A fost aruncată în închisoare pentru mai multe zile fără mâncare, dar a fost hrănită în chip minunat de îngeri.
După alte suferințe de neimaginat, a fost aruncată în mare. Apa aceea mare i-a fost ei scăldătoarea Sfântului Botez. Un nor luminos a umbrit-o pe ea și s-au auzit cuvinte de sus, grăindu-se deasupra ei numele Preasfintei Treimi, după săvârșirea Sfântului Botez.
Ucisă pentru credință
Când a aflat că fiica sa nu a murit, tatăl ei a dat ordin să fie torturată și mai tare. În acea noaspe însă bărbatul murit. Suferințele sale nu au încetat nici după trecerea tatălui său în neființă. Luând în locul lui domnia un oarecare Dion, a adus pe muceniţă la întrebare, și ea, mărturisind pe Hristos, a fost chinuită cumplit. Iar după Dion, la domnie a venit un oarecare Iulian, care de asemenea a chinuit-o îndelung. Și apoi fiind lovită de slujitori cu sulițe, și-a dat sufletul lui Dumnezeu, potrivit crestinortodox.ro.
Tot în data de 24 iulie mai sunt pomeniți:
Sfântul Mucenic Capiton;
Sfântul Mucenic Imeneu;
Sfântul Mucenic Ermoghen;
Sfântul Mucenic Teofil din Zachint;
Sfântul Mucenic Atanasie din Chios.