Calendar Ortodox, 15 decembrie. Sfântul Mucenic Elefterie; Sfânta Muceniță Antia; Sfânta Muceniță Suzana; Sfântul Cuvios Pavel

sursa: doxologia.ro

Credincioșii ortodocși celebrează miercuri 15 decembrie, o zi mare de sărbătoare. Conform Calendarului Ortodox, credincioșii prăznuiesc în această zi patru sfinți importanți.

Sfântul Elefterie s-a născut în Roma într-o familie de nobili creștini. De mic a rămas orfan de tată fiind crescut numai de mama să, Antia, care, potrivit tradiției, fusese botezată de către Sfântul Apostol Pavel. Această a încredințat creșterea și educația singurului ei fiu lui Anichit, Episcopul Romei. Văzând marile daruri ale lui Dumnezeu care luminează sufletul copilului, episcopul l-a hirotonit diacon la vârstă de cincisprezece ani, preot la vârstă de optsprezece ani, și episcop al Iliricului la vârstă de douăzeci de ani.

Acolo Sfântul Elefterie a atras pe mulți la credință în Hristos învățând și propovăduind. De aceea, împăratul Adrian a ordonat comandantului Felix că să îl aresteze pe Sfântul Elefterie și să îl aducă la Roma. Sosind comandantul la Valonă (Albania de astăzi), orașul unde își avea scaunul episcopal Sfântul Elefterie, și intrând în biserica, l-a văzut slujind pe acesta. Deodată inima lui Felix s-a schimbat, și a trecut la creștinism.

Felix a primit botezul de la Sfântul Elefterie, apoi a plecat împreună cu acesta la Roma. Mergând înaintea împăratului, Sfântul Elefterie a mărturisit că Hristos este Dumnezeul tuturor. Adrian l-a supus pe Sfântul Elefterie multor torturi: biciuiri, ardere pe pat de fier, aruncarea în smoală clocotită, și arderea în cuptor de foc.

Dar Sfântul Elefterie s-a izbăvit din toate aceste chinuri cu puterea lui Hristos. Văzând minunile, Caribus, eparhul de la Roma, s-a ridicat și a mărturisit că și el este creștin. Caribus a fost torturat și apoi decapitat împreună cu Fericitul Felix.

La urmă, călăii imperiali au tăiat și cinstitul cap al Sfântului Elefterie. Mama să, Antia, a fost ucisă cu sabia pe când îmbrățișa și sărută pe fiul ei mort. Trupurile lor au fost mutate la Valonă, unde și astăzi se preaslăvește Dumnezeu prin minunile care se savârsesc la moaștele Sfântului Elefterie.

Părți din sfintele moaște sunt prezente și la biserica „Sfântul Elefterie” din București

Părți din sfintele sale moaște sunt prezente și la biserica 'Sfântul Elefterie' din București, una dintre catedralele Capitalei. Locașul a fost ridicat în Piață "Sfântul Elefterie", atunci când vechea biserica din vecinătate nu a mai făcut față nevoilor spirituale ale populației cartierului, zona dezvoltată mai ales după primul Război Mondial.

Tot in această zi, facem pomenirea:

Sfintei Antia, mama Sfantului Elefterie;

Sfantului Coremon;

Cuviosului Pavel;

Sfintei Mucenite Suzana.

Sfantului Mucenic Elefterie Cubiculariu;

Sfantului Mucenic Vah cel Nou.

Sursa: crestinortodox.ro