Evenimentul Zilei > Social > Calendar ortodox, 14 august 2021. Sfântul Proroc Miheia
Calendar ortodox, 14 august 2021. Sfântul Proroc Miheia

Calendar ortodox, 14 august 2021. Sfântul Proroc Miheia

Sâmbătă 14 august este Sfântul Proroc Miheia care a făcut parte din tribul lui Iuda. Este cunoscut și sub numele de „Moresitul”, de la numele satului în care s-a născut - Moreset. A prorocit 84 de ani, cu 660 înainte de întruparea Domnului.

Sfântul Miheia a fost contemporan cu prorocii Isaia, Amos și Osea. Numele Miheia se tâlcuiește – cel care este de la Dumnezeu. Și-a desfășurat activitatea în timpul domniei a trei regi, după cum aflăm din începutul cărții sale prorocesti: „cuvântul Domnului care a fost către Miheia din Moreset în vremea domniei lui Iotam, Ahaz și Iezechia, regii lui Iuda, când a avut vedenie pentru Samaria și Ierusalim” (Miheia 1:1).

Miheia l-a mustrat aspru pe Ahav, împăratul Samariei, pentru viață să păcătoasă, motiv pentru care este nevoit să se retragă în munți pentru a nu fi ucis. Este cel care a prezis și distrugerea Samariei și a Ierusalimului. Însă, cea mai importantă este aceea despre Betleem, că loc al nașterii Domnului (Miheia V, 1).

După moartea lui Ahav, Miheia a fost ucis de fiul acestuia. A fost înmormântat în satul sau, Moreset. În timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare, Episcopul Zevin al Eleftheroposului a avut o vedenie mistică în urmă căreia s-au descoperit moaștele Prorocului Miheia, împreună cu cele ale Prorocului Avacum.

„Cu strălucirile dumnezeieștii insuflari celei de Sus fiind luminat, cele viitoare le-ai vestit, văzându-le că și cum ar fi fost acum, vrednicule de minune” (Mineiul pe August, Utrenie, canon, peasna a 4-a, irmos, p. 168).

Tot astăzi, se serbează Inaintepraznuirea Adormirii Maicii Domnului și se face pomenirea:

– Sfântului Mucenic Marcel, episcopul Apamiei;
– Aducerii cinstitei Cruci în palatul imperial din Constantinopol;
– Sfântului Mucenic Ursichie;
– Sfântului Mucenic Simeon Trapezunteanul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: