Calendar ortodox, 11 iunie. Sfântul Apostol Bartolomeu și Sfântul Luca al Crimeii

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe 11 iunie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Apostol Bartolomeu și Luca al Crimeii. Ei au fost uciși pentru că nu au renunțat la dragostea și credința pentru Iisus Hristos.

Pe 11 iunie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Apostol Bartolomeu și Luca al Crimeii.

Sfântul Luca al Crimeei s-a născut pe 27 aprilie 1877 și a trecut la cele veșnice în ziua de 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaște se află în orașul Sinferopol, Crimeea. El a refuzat să facă operații fără a avea în sală icoana Maicii Domnului. A fost supus unor chinuri groaznice pentru că nu s-a lepădat de Iisus Hristos.

Sfântul Bartolomeu

Sfântul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Împreuna cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, au fost prezenți în cetățile din Siria si Asia de Sus, unde au vestit învățătura lui Hristos. El l-a botezat și pe împăratul armean Polimie. Dar din porunca fratelui împăratului, Astiagis, a fost prins și i s-a tăiat capul. Creștinii l-au îngropat cu cinste într-un sicriu de plumb.

Rugăciune către Sfântul Bartolomeu

Astăzi, creștinii pot să rostească o rugăciune puternică către Sfântul Bartolomeu.

„Troparul Sfântului Apostol Bartolomeu, glasul al 3-lea:

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Întru adânc a aşternut...

Photo 159825506 © Leo Lintang | Dreamstime.com

Stih: Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mai înainte-ştiutorul a toate şi Dumnezeu, mintea ta cea dumnezeiască văzând-o, te-a ales şi te-a împreunat cu ceata Apostolilor, Sfinte Bartolomeu prealăudate, cu harul luminând inima ta.

Stih: Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

La înălţimea faptelor bune suindu-te, cu limbă de foc insuflată, împărţită în chipul focului te-ai îmbogăţit, ca un Apostol al lui Hristos, prin venirea Mângâietorului, preamărite, uscăciunea păgânătătii şi deşertăciunea ai cheltuit-o.

Cântarea a 3-a. Irmos: Înflorit-a pustiul...

Stih: Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un izvor de apă de mântuire ai ieşit, Apostole Bartolomeu preacinstite şi rod înmulţit ai adus, mântuirea neamurilor, vrednicule de minune.

Stih: Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu sarea harului putrezirea idolească ai oprit, preaînţelepte, cu dulcele cuvânt al credinţei ai îndulcit inimile celor ce te cinstesc pe tine.

Cântarea a 4-a. Irmos: Venit-ai din Fecioară...

Stih: Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu crucea Domnului fiind ocolit, ai surpat întăririle demonilor, Sfinte Bartolomeu Apostole şi amăgirea lor cea de suflet stricătoare o ai gonit, cu propovăduirea.

Stih: Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Lumină lumii şi rază a dumnezeieştii slave, Hristos pe tine te-a arătat, Sfinte Bartolomeu de Dumnezeu primite. Că toată făptura ai luminat cu cunoştinţa de Dumnezeu, preafericite.”, potrivit Doxologia.

Rugăciune către Sfântul Luca al Crimeei

Credincioșii pot să rostească și o rugăciune către Sfântul Luca al Crimeei pentru a se vindeca de boli.

„Sfinte Ierarh mărturisitor, învăţătorule al adevărului şi doctore fără de arginţi Luca, ţie plecăm genunchii sufletului şi ai trupului, şi căzând la cinstitele şi tămăduitoarele tale moaşte pe tine te rugăm, precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoşii, cinstite părinte, şi du rugăciunea noastră la Milostivul şi Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinţii toţi. Credem că ne iubeşti cu aceeaşi dragoste cu care ai iubit pe fraţii tăi când vieţuiai în această lume.

Meşteşugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri cu ajutorul harului suferinţele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstita ta adormire Stăpânul tuturor a arătat moaştele tale izvor de tămăduire: că felurite neputinţe se vindecă şi putere se dăruieşte celor ce cu evlavie le sărută şi cer dumnezeiasca ta mijlocire.

Pentru aceasta, ne rugăm cu căldură ţie, care ai primit harul tămăduirilor: pe fratele nostru (numele) cel bolnav şi cumplit înviforat de suferinţă cercetează-l şi vindecă-l de neputinţa ce-l stăpâneşte. Cu totul cinstite şi preasfinte Părinte Luca, nădejde a celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uita de fratele nostru (numele) şi dăruieşte-i vindecare, iar nouă tuturor cele spre bucurie, ca şi noi dimpreună cu tine să slăvim pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, o Dumnezeire şi o Împărăţie, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”