În Calendarul Ortodox sunt pomeniți luni, 10 aprilie, Sfinții Mucenici Terentie, Pompie, African şi Maxim și pe Sfântul Mucenic Dima. Tot în această zi este și Sfânta și Marea Luni, prima zi din Săptămâna Mare.
Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește luni, 10 aprilie, pe Sfinții Mucenici Terentie, Pompie, African şi Maxim și Dima. Tot în această zi este sărbătorită și Sfânta și Marea Luni, prima zi din Săptămâna Mare. Terentie, Pompie, African, Dima și Maxim au trăit pe vremea Împăratului Deciu (249-251), care a poruncit ca în Africa să fie uciși toți creștinii care nu se vor închina idolilor.
Ulterior, conducătorul orașului Fortunian a încercat să îi convingă pe aceștia să renunțe la creștinism. Sfinții Mucenici au refuzut să facă acest lucru și au fost torturați până când au murit. Odată cu ei au murit și alți 36 de mărturisitori. Slujitorii împăratului Deciu le-au tăiat tuturor capetele cu sabia. Toți au primit cununa muceniciei. Sfinții Terentie, Pompie, African, Dima și Maxim cântau în timp ce erau chinuiți „mântuitu-ne-ai pe noi, Doamne, de cei ce ne necăjesc și pe cei ce ne urăsc pe noi i-ai rușinat”. Trupurile sfinților au fost îngropate de mai mulți bărbați.
Calendar Ortodox. Sfânta și Marea Luni
Tot în această zi este sărbătorită și Sfânta și Marea Luni, prima zi din Săptămâna Mare. Toți credincioșii care aleg să postească pot consuma doar pâine și apă seara pentru că este zi de post aspru. În Sfânta și Marea Luni se face pomenirea fericitului Iosif cel preafrumos, dar și a smochinului care s-a uscat prin blestemul lui Iisus Hristos. Preotul va susține slujba în fața icoanei tânărului Iosif și va citi toată istoria vieții acestuia pentru că amintește de felul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda, potrivit Crestinortodox.ro.
Toți credincioșii pot să rostească în acestă zi următoarea rugăciune: „Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm.
Întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.