Calendar creștin ortodox, 4 februarie. Sfântul Isidor Pelusiotul
- Emma Cristescu
- 4 februarie 2022, 05:35
La data de 4 februarie 2022, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Isidor Pelusiotul. S-a născut în anul 360 în Alexandria Egiptului, din părinți creștini, rude apropiate cu Arhiepiscopul Teofil al Alexandriei (383-412) și cu Sfântul Chiril (412-444).
Sfântul Isidor Pelusiotul a avut parte de o educație aleasă la școlile de filosofie și teologie din Antiohia. Era perioada când acolo păstorea ca preot Sfântul Ioan Gură de Aur, căruia i-a fost ucenic.
Acesta putea să fie asigurat pe viață și să aibă o situație financiară deosebită, dar Isidor a renunțat la moștenirea primită de la părinți. A intrat în Mănăstirea Pilusiu din partea de răsărit a deltei Nilului, nu departe de orașul cu același nume. De aceea Cuviosul Isidor este numit și „pelusiotul”.
Cuvântul grecesc „pilos” înseamnă mlaștină sau noroi. Cum mănăstirea era poziționată în delta fluviului Nil, într-o regiune mlăștinoasă, i s-a zis „Pilusiu”, adică mănăstirea din mlaștini.
A renunțat la tot trecutul lui și și-a petrecut tot restul vieții în această mânăstire, sporind duhovnicește. A fost hirotonit preot și a ajuns și stareț.
Sfântul Isidor Pelusiotul
Împăratul Teodosie al II-lea (408-450) îl ajuta cu fiecare ocazie pe Cuviosul Isidor. Acesta l-a sfătuit pe împărat să convoace Sinodul al III-lea Ecumenic la Efes, în anul 431, pentru apărarea dreptei credințe creștine împotriva ereziei nestoriene.
Nestorianismul credea Iisus Hristos nu a avut două firi – una divină și una umană – ci și două persoane diferite. Astfel, Fiul lui Dumnezeu nu a fost om cu adevărat, ci doar a locuit în omul Iisus, că într-un templu. Nestorienii refuzau să o recunoască pe Fecioara Maria ca Născătoare de Dumnezeu. Credeau că l-a născut doar pe omul Iisus.
Sfântul Isidor Pelusiotul a lăsat în urma sa peste 2090 de epistole pline de înțelepciune, sfaturi duhovnicești, iubire și știință teologică. S-a stins din viață în anul 436.
Rugăciunea care te scapă de păcate
Cântarea 1, glasul al 6-lea. Irmos: Ca pe uscat umblând Israel...
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Suspinul inimii mele celei zdrobite ascultându-l, Stăpâne, vindecă cumplita zdrobire a sufletului meu, Hristoase, cu rugăciunile cuviosului Tău, ca un Atotputernic.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isidor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ridicându-te cu înţelepciune Dumnezeiască de la lucrarea faptei celei bune la curgerea cea curată de Dumnezeu, Sfinte Isidor, stând înaintea lui Dumnezeu de-a pururea, te-ai îmbogăţit în chip lămurit cu arătarea cea plină de desfătare.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Apropiindu-ţi gura de paharul înţelepciunii, preaînţelepţeşte, ai scos de acolo curgere de daruri, cântând lui Dumnezeu cântare de biruinţă.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ca un Nor Uşor a venit la Tine Ziditorul, Stăpână Preacurată, ca să surpe, ca un Atotputernic, cele făcute de mână ale Egiptului, Hristos, Cel Ce este Atotputernic, potrivit doxologia.