Calendar creștin ortodox, 4 decembrie. Sfânta Muceniță Varvara. A fost pedepsită pentru frumusețea ei
- Emma Cristescu
- 4 decembrie 2022, 06:17
În calendarul creștin ortodox, Sfânta Muceniţă Varvara este pomenită pe 4 decembrie. Aceasta a fost ținută într-un turn, singură, din cauza frumuseții ei. Astăzi este sărbătoare cu cruce roșie.
Calendar creștin ortodox. Sfânta Muceniţă Varvara este sărbătorită pe 4 decembrie. Frumusețea ei era de-a dreptul răpitoare, iar părintele său i-a zidit un turn pentru a o ascunde de lume.
Sfânta Muceniţă Varvara a trăit în timpul împăratului Maximian (286-305), în cetatea Heliopolis (Egipt). Tatăl ei, Dioscor, un dregător păgân, o iubea ca pe ochii din cap, ba chiar îi venera frumusețea. Considerând că fiica sa este o comoară interzisă oamenilor simpli, el a construit un turn și a închis-o acolo.
Marea ei dorință a fost să afle cine a construit frumosul soare, ori luna și stelele, iar Dumnezeu a luminat-o „Nu poate fi decât un făcător a toate acestea, unul singur a întemeiat lăţimea cerului şi a făcut greutatea pământului unul singur a făcut podoabele cerului şi unul singur a înfrumuseţat pământul cu copaci, flori, râuri şi izvoare de apă unde se adapă toate vieţiutioarele. Aşa Fecioara Varvara a ajuns la singură la vorbele regelui David „Cugetat-am la toate lucrurile tale, la faptele mâinilor tale am gândit”.
A plătit pentru iubire și pentru frumusețea ei
Vestea frumuseții ei a început să se răspândească, iar curând și-au făcut apariția și primii pețitori. Dioscor s-a dus să vorbească cu ea despre căsătorie, însă Sfânta Muceniţă Varvara a refuzat cu vehemență, susținând că preferă să moară decât să devină soție cu forța. Tatăl el i-a dat drumul din turn, iar aceasta a cunoscut un preot care învățat-o totul despre Dumnezeu.
Preotul a botezat-o cu Duh Sfânt în numele Sfintei Treimi, iar ea a început să se îndeletnicească cu post și rugăciune, promițând că își va păstra fecioria pentru Mirele ei din Ceruri. Dioscor a poruncit construcția unei băi cu trei ferestre, însă tânăra s-a dus la muncitori și le-a cerut să o construiască cu trei ferestre, în numele sfintei Treimi, și a făcut semnul crucii pe marmura pereților de la răsărit.
Tatăl său a aflat cerința Varvarei și a încercat să o ucidă cu o sabie. Ea a reușit să fugă, dar nu pentru mult timp. Sfânta Muceniţă Varvara a fost chinuită în fel și chip, însă ea tot nu a renunțat la iubirea pentru Mirele ei. Acesta a decapitat-o.
Pentru faptele sale, Dioscor a fost lovit de trăsnet și a murit pe loc.
Rugăciune către Sfânta Varvara
„Către tine ca la un adevărat izvor de vindecări şi grabnică tămăduire şi mult-minunată, Sfântă Fecioară Mare Muceniţă Varvara, noi, ticăloşii, scăpăm şi către sfântul tău chip cu nevoinţă căzând, ne rugăm: vezi rănile păcatelor noastre cele de peste tot trupul, vezi neputinţa sufletelor noastre, şi pe acestea cu obişnuita învăţătură a milosârdiei tale şi cu bună silinţă vindecă-le degrabă. Ia aminte la glasul rugăciunii noastre, nu trece cu vederea suspinele aduse din ticăloasele noastre inimi şi ascultă strigarea noastră, ca ceea ce eşti singura noastră scăpare, care ai închipuit prin trei ferestre pe Preasfânta cea de o fiinţă şi nedespărţită Treime în baia părintească ce ţi se zidea. Pe Aceea roag-O pentru noi, păcătoşii şi netrebnicii robii tăi, ca să ne miluiască acum şi în ziua morţii noastre. Închină-te Părintelui ceresc, ca pe noi cei căzuţi sub povara păcatelor să ne ridice spre cuvântarea slavei Sale şi să ne îndrepteze, ca întotdeauna să avem sus inimile, să gândim la calea de sus, iar nu la cele pământeşti.
Roagă-L pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care în temniţă ruga ta cea mucenicească a auzit, ca şi pe noi, leneşii, cei ce şedem în trândăvie ca într-o temniţă, degrabă să ne întoarcă spre rugăciune şi spre alergarea la poruncile lui Dumnezeu şi să ne dea inimă ca să dorim a ne ruga neîncetat. Cheamă şi pe Sfântul Duh, Izvorul care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta muceniciei şi te-a ferit de ruşine cu aripile Sale, ca şi nouă, ruşinaţilor şi necuraţilor, să ne zidească inimi curate şi duh drept să înnoiască întru cele dinăuntru ale noastre; şi mai vârtos să ne întărească spre facerea faptelor bune”, potrivit Doxologia.