Calendar creștin ortodox, 28 aprilie. Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia
- Emma Cristescu
- 28 aprilie 2022, 06:15
Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește astăzi, 28 aprilie, pe Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia. Aceștia au fost supuși unor chinuri groaznice pentru că nu au renunțat la credință.
Primii doi purtau nume romane, iar ultimul avea un nume dac, semn că ei aparţineau populaţiei din acel sat. Maxim, era citeţ sau lector, deci un cleric de grad inferior care citea din Sfânta Scriptură la anumite slujbe. Aceștia nu au putut ascunde că sunt creștini prea mult timp.
Din ordinul guvernatorilor provinciei Moesia Inferior – Tavrinius şi Gavinius au fost supuși unor chinuri teribile. Au legaţi în lanţuri şi duşi în cetatea Durostorum. Cei doi au fost obligați să renunțe la credinţa în Iisus Hristos şi să aducă jertfe „mamei zeilor”, făgăduindu-le chiar că îi vor face preoţi la un templu păgân închinat acesteia.
Cei trei au refuzat să renunțe la Hristos și i-au acuzat pe zei. De pildă, Maxim spunea, între altele:
„Hristos este împăratul cerurilor, Care poartă de grijă de toată făptura şi ţine în palmă toate câte sunt, iar noi nu ne vom închina niciodată la idoli făcuţi de oameni”.
În faţa acestui refuz, dregătorii i-au trimis în închisoare. Acolo, „prin îngerească arătare se întărea mărturisirea lor, lăudând pe Dumnezeu”. Cei trei au fost chinuiți și torturați fără mila pentru iubirea pentru credință:
„Deci, pe sfinţii daco-români şi români scoţându-i din temniţă, i-au dezbrăcat de hainele lor şi legându-i, i-au întins pe pământ şi i-au bătut foarte cumplit, după care i-au aruncat din nou în închisoare.”
După ce au refuzat de mai multe ori să se închine zeilor, au fost duşi în satul lor, în Ozovia, unde li s-a tăiat capul. S-au stins din viață într-o zi de 28 aprilie, în anul 304.
Rugăciunea Sfinților Mucenici Maxim, Cvintilian şi Dada
Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Cântare de biruinţă...
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Stând pururea cu îndrăznire înaintea lui Dumnezeu Atotţiitorului, prealăudaţilor mucenici, rugaţi-vă să trimită nouă curăţire de păcate.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Săvârşind lupta şi biruind pe vrăjmaşul cel cu multe înşelăciuni, v-aţi încununat cu Dumnezeiască podoabă, mucenicilor. Pentru aceasta bucurându-ne, cu cântări vă preamărim pe voi pururea.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu tăria Preasfântului Duh aţi pierdut tăria şarpelui celui viclean, de Dumnezeu fericiţilor şi acum vă îndulciţi de darurile cele nemuritoare.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cel Ce S-a deşertat pentru milostivire şi S-a făcut Trup, suindu-ne la Frumuseţea Cea dintâi pe noi, cei ce cu credinţă pe pământ te lăudăm pe tine, Preacurată.
Cântarea a 3-a. Irmos: Să se întărească inima mea...
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Cu ducerea cea fără de voie fiind legaţi pentru Hristos, sfinţilor, aţi dezlegat prin har legătura cea rea a înşelăciunii, iar dezlegându-vă de trup, la Viaţă v-aţi mutat.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Prealăudaţilor mucenici, dorind a vedea Dumnezeiasca Frumuseţe, aţi răbdat răni, legături şi moartea cea cumplită, împodobindu-vă cu tăria cugetului.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Prealăudaţilor răbdători, răbdând după Lege, cu tăria obiceiurilor v-aţi încununat cu cunună de biruinţă şi acum bucurându-vă staţi înaintea Preacinstitei Treimi.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cel Nescris cu firea, S-a scris Întrupându-Se din tine de Dumnezeu Dăruită, pe Care neîncetat roagă-L, ca să se îndure şi să mântuiască pe cei ce te laudă pe tine, potrivit doxologia.