Pe data de 26 iunie, creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios David. El s-a născut în jurul anului 450 în nordul Mesopotomiei, s-a călugărit de tânăr și a venit la Tesalonic.
Cuviosul David din Tesalonic s-a născut în jurul anului 450 în nordul Mesopotomiei, s-a călugărit de tânăr și a venit la Tesalonic, intrând la Mănăstirea Sfinților Mucenici Teodor și Nectarie.
După un timp și-a făcut din creangă unui migdal loc de pustnicie. Sfântul Cuvios David s-a confruntat cu ploile, zăpezile, căldură și alte strâmtorări cu multă răbdare timp de trei ani, până când îngerul Domnului l-a dus într-o chilie. El avea darul de izgoni pe diavoli și de a vindeca pe bolnavi.
Sfântul Cuvios David ajunge înaintea împăratului, căci urmă să fie numit eparh al Tesalnicului, pune în palmele sale cărbuni aprinși și tămâie, și timp de o oră tămâiază fără a se vătăma. Uimind și bucurând toată firea omenească cu viață și cu minunile sale, Sfântul Cuvios David a trecut la cele veșnice în anul 540.
Rugăciunea Sfântului Cuvios David din Tesalonic
Troparul Sfântului Cuvios David din Tesalonic, glasul al 8-lea:
Întru tine părinte cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte David, duhul tău.
Cântarea 1, glasul al 5-lea.
Irmosul.
Calul şi călăreţul în Marea Roşie, Cel Ce a sfărâmat războaiele cu braţ înalt, Hristos, i-a scuturat şi pe Israel l-a mântuit, pe cel ce cânta cântare de biruinţă.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte David, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Adunându-ne, cinstim cu cântări purtătoare de lumină şi dumnezeiască pomenirea ta, Părinte David Preafericite, cunoscându-te că eşti moştenitor al luminii şi al zilei, întru dumnezeiescul Duh, Cuvioase.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte David, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Omorând pe pământ toate mădularele trupului, ai avut viaţă locuitoare în inima ta pe Hristos, Care a omorât toată puterea diavolului, celui ce a omorât pe om.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Legilor Stăpânului plecându-te, Cuvioase, ai luat pe umerii tăi crucea ta, urmând Lui şi smerindu-te, ai surpat trufia vrăjmaşului.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Arătatu-te-ai, Fecioară, Înfrumuseţată cu podoaba virtuţilor şi ai născut pe Hristos Cel Frumos, Care a înfrumuseţat pe oameni cu podoabele cele frumoase ale dumnezeirii, pururea Fecioară.
Cântarea a 3-a. Irmos: Cel Ce ai înfipt pe nimic...
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte David, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Veştejind prin înfrânare frumuseţea trupului, ai primit luminile dumnezeiescului Duh şi ai strălucit razele nepătimirii cele luminoase şi cu darurile tămăduirilor, părinte, cu numele proorocului numite.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte David, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Urmând după vieţile sfinţilor, fericite, cu totul te-ai sfinţit prin faptele cele dumnezeieşti; pentru aceea în chip tainic sfinţeşti pe cei ce săvârşesc cu credinţă sfântă prăznuirea ta, părinte, purtătorule de Dumnezeu, preafericite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu rugăciuni de priveghere şi cu nevoinţe adormind dezmierdările trupului, Cuvioase părinte, cu adevărat în pace culcându-te, ai adormit; pentru aceea te avem pe tine păzitor priveghetor, cei ce cu dragoste te cinstim.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Mai cinstită decât îngerii te-ai arătat, Fecioară, căci ai născut pe Cel Ce i-a zidit pe ei. Pentru aceea te rog pe tine, Preacurată, sfinţeşte-mi gândul meu şi-mi luminează inima, alungând norii patimilor.
Irmosul:
Cel Ce ai înfipt pe nimic pământul cu porunca Ta şi ai ridicat neţinut pe cel îngreunat pe piatra cea neclintită a poruncilor Tale, Hristoase, întăreşte Biserica Ta, Unule, Bunule şi Iubitorule de oameni.