Calendar creștin ortodox, 18 iulie. Sfântul Emilian de la Durostor

Calendar creștin ortodox, 18 iulie. Sfântul Emilian de la Durostor Sursa: Arhiva EVZ

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 18 iule, pe Sfântul Emilian de la Durostor

Sfântul mucenic Emilian de la Durostor a fost fiul lui Sabbatianus din orașul Durostor (Silistra de astăzi) și a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian apostatul (361-363). A fost unul din sfinții ieșiți din rândurile strămoșilor noștri, unul din mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman.

După ce a preluat conducerea imperiului, Iulian a încercat restaurarea credințelor și a practicilor păgâne, luând măsuri de persecutare a creștinismului. Astfel, la conducerea armatei și a marilor unități administrative au fost instalați funcționari păgâni. Aceștia aveau misiunea să reintroducă vechile practici, să refacă templele și să le redea cultului idolesc.

Sfântul Emilian de la Durostor

În acea vreme, la Durostor a avut loc o ceremonie la care au fost aduse jertfe tuturor zeilor. Guvernatorul, bucurându-se că locuitorii îi cinstesc pe zei în toate zilele, a poruncit să fie chemați la masă toți mai-marii cetății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Văzând această sărbătoare păgână, Emilian, locuitor al cetății, a răsturnat cu mâinile sale toți idolii care se găseau acolo, a spart vasele și a doborât altarele tuturor zeilor din Durostor. Adus în fața guvernatorului, a fost întrebat dacă el singur i-a sfărâmat pe zei, sau a mai fost altcineva cu el. Sfântul Emilian a răspuns că singur a făcut aceasta, cu puterea Domnului Iisus Hristos.

Fiind supus la chinuri pentru a-și lepăda credința creștină, Emilian L-a mărturisit cu îndrăzneală pe Hristos, refuzând să aducă jertfe zeilor păgânilor. Pentru aceasta, a fost bătut cumplit, iar, în cele din urmă, a fost aruncat în foc.

Astfel a pătimit pentru Hristos și a luat cununa muceniciei, în anul 362, tânărul Emilian din Durostorum.on, care de sabie s-au săvârşit. Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Pamvo, care cu pace s-a savârşit.