Calendar creștin ortodox, 16 mai. Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit

Calendar creștin ortodox, 16 mai. Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit Sursa: youtube

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește astăzi, 16 mai, pe Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit. Acesta a fost ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare și s-a născut în Egipt, în Tebaida de Sus. Provenea dintr-o familie păgână.

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit s-a născut în Egipt, în Tebaida de Sus. La vârsta de 14 ani, acesta a plecat de acasă, a renunțat la familia păgână și a mers la una dintre mănăstirile înființate de Sfântul Pahomie.

Mai târziu, atât mama cât și fratele său au ales calea credinței și s-au călugărit. Pentru virtuțile sale, Teodor a fost numit stareț peste toate mănăstirile înființate de Sfântul Pahomie.

Acesta s-a stins din viață pe 16 mai 367. A căpătat numele de „Sfințit”, deoarece mama lui, când l-a zămislit, a visat o stea pogorând din cer peste pântecele ei. Acesta ar fi fost sfințit cu darul Sfântului Duh înainte de a se naște.

Ne puteți urmări și pe Google News

Azi sunt sărbătoriți și Sfinții Cuvioși Sila, Paisie, Natan de la Sihăstria Putnei.

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți credincioși, Ion și Ioana. În anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei. A fost călugărit chiar de starețul Teodosie. După moartea sa, starețul Dosoftei, noul părinte duhovnicesc al schitului, a rânduit să fie hirotonit diacon și preot.

Rugăciunea Sfântului Cuvios Teodor cel Sfințit

Troparul Sfântului Cuvios Teldor cel Sfinţit, glasul 1:

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Teodor; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşți daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Întru adânc a aşternut..

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

sursa: arhivă EVZ

Cel ce eşti cu numele darurilor celor dumnezeieşti, primind har dumnezeiesc din luminatele vistierii cele ce nu se cheltuiesc, dă-mi mie dar celui ce vreau să cânt acum prăznuirea ta cu cântări de laudă, pururea pomenite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cugetând cu osârdie legea cea preacurată, cu totul te-ai făcut curat şi lămurit părinte; şi ocârmuindu-te însuţi cu cuvântul cel preacurat, te-ai arătat vas prealuminat şi sfinţit al curăţiei, pururea fericite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Omorându-te lumii şi petrecând pe pământ viaţă întocmai ca un înger, cugetătorule de Dumnezeu părinte, cu dreaptă credinţă ai urmat Celui ce a răsărit din pântece fecioresc, ridicându-ţi Crucea pe umeri, pururea pomenite.

Cântarea a 3-a. Irmos: Înflorit-a pustiul...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un dar iubit ai adus Stăpânului sufletul tău mântuit, şi prin sihăstrie eliberat de patimi, cuvioase Teodore.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind dat lui Dumnezeu, ai trecut mai presus de simţirea celor poftitoare, preaînţelepte, şi curat te-ai unit cu mintea cea preaînaltă, pururea fericite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Depărtatu-te-ai fugind în pustiu mărite, aşteptând pe Dumnezeu Cuvântul, Care a strălucit din Fecioară, întru Care te-ai şi mântuit, vrednicule de minune.

Irmosul:

Înflorit-a pustiul ca şi crinul Doamne, biserica păgânilor cea stearpă prin venirea Ta, întru care s-a întărit inima mea.