Căldură mare. În fața statuilor „rasiste”, Franța propune contra-monumente

În plină corectitudine politică -faza pe statui- consilieri ai președintelui Emmanuel Macron pledează pentru „recontextualizarea” (sic) unor figuri istorice.

La ora când unii ar dori să înlăture statuile unor personalități „rasiste”, „colonialiste” sau percepute ca atare, soluția de a nu „șterge” trecutul ar fi ca aceste monumente să fie însoțite de statui ale altor personaje, pentru a explica „contextul”.

În timp ce în lumea întreagă statui ale personajelor istorice asociate cu colonialismul sunt puse la pământ, președintele Franței, Emmanuel Macron, a prevenit, în urmă cu o săptămână: „Republica nu-și va demonta statuile”.

Ca răspuns la statuile „controversate” ar fi bine să fie ridicate lângă ele monumente dedicate altor figuri, pentru a putea „privi istoria în față”, a sugerat anturajul președintelui.

Consilierii șefului statului au fost întrebați după ce purtătoarea de cuvânt al guvernului, Sibeth Ndiaye, a pus problema redenumirii Avenue Bugeaud din Paris, care poartă numele generalului francez responsabil pentru masacrul a numeroși algerieni, în secolul al XIX-lea.

„Nu este vorba despre redenumirea bulevardului Bugeaud, Dar de ce nu poate fi amplasat un monument al emirului Abdelkader - cu care a luptat Bugeaud – și care a fost deținut la castelul din Amboise”, a comentat un consilier.

Un alt exemplu: „De ce nu o statuie a lui Emile Zola în fața celei a lui Paul Déroulède”, fondator în 1882 al mișcării Ligue des Patriotes, mișcare anti-Dreyfus (afacerea Dreyfus, după numele căpitanului Alfred Dreyfus, conflict social și politic major care a zguduit Franța la sfârșitul secolului XIX)

„Nu este vorba de a șterge memoria acestor personaje, ci de a o recontextualiza”, spun consilierii lui Macron.

„Grupuscule extremiste încearcă să impună o viziune binară a istoriei puritane și să atace simbolurile republicane și valorile Republicii. Această încercare de a importa o viziune intersecțională a memoriei nu poate fi compatibilă cu memorie republicană împărtășită de toți”, estimează apropiații lui Macron, îngrijorați de deteriorarea în acest weekend a statuilor generalului de Gaulle și lui Gambetta.

Un bust al generalului Charles de Gaulle a fost vandalizat la Hautmont (Nord). Pe bust a fost scris cu vopsea roșie: „sclavagist”.

Sâmbăta trecută, manifestanți au vrut să dezmembreze statuia instalată în fața Adunării naționale a lui Jean-Baptiste Colbert, ministrul lui Ludovic al XIV-lea, aflat la originea, în 1685, a Codului negru care a legiferat sclavia în toate coloniile francize.

În timp ce Jean-Marc Ayrault, actualul președinte al Fundației pentru memoria sclaviei, a cerut sâmbătă să fie redenumită sala Colbert din Adunarea Națională, alți politicieni au estimat că statuile lui Colbert trebuie „deplasate sau explicate” printr-o placă „explicativă în care să fie explicat parcursul întregii vieți”. Pentru că „într-un stat republican, democratic și liber, nu Parlamentul sau autoritățile judiciare pot defini adevărul istoric”.

Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, Emmanuel Macron a declarat că va fi inflexibil „ în fața rasismului, antisemitismului și discriminării”, dar că „această luptă nobilă este greșită atunci când se transformă în comunitarism, în rescrierea bazată pe ură sau falsă a trecutului”.

„Republica nu va șterge nici o urmă sau vreun nume din istoria ei. Republica nu va dezmembra nici o  statuie. Mai degrabă ar trebui să privim lucid laolaltă toată istoria noastră, toată memoria noastră”, a spus el.

foto: Twitter/Xavier Bertrand