Calculator. Valoare estimată a pensiei pentru limită de vârstă

Calculator. Valoare estimată a pensiei pentru limită de vârstăSursa foto: Dreamstime.com

Cetățenii din Republica Moldova pot accesa serviciul „Calculator pensie”, de pe platforma Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), pentru a afla mărimea estimată a viitoarei pensii pentru limită de vârstă.

„Pentru a accesa serviciul respectiv, este nevoie de a deţine un loghin şi o parolă de acces la contul personal de asigurări sociale ACCES CPAS. Acesta poate fi obținut la orice Casă Teritorială de Asigurări Sociale sau la sediul central al CNAS cu buletinul de identitate. Persoanele care deţin semnătura electronică nu au nevoie să dețină suplimentar un loghin şi o parolă de ACCES CPAS.

Reamintim, că prin serviciul electronic ACCES CPAS fiecare angajat poate verifica virarea plății contribuţiior de asigurări sociale de către angajator. De menţionat că începând cu 1 ianuarie 1999 informaţiile despre contribuţiile de asigurări sociale de stat sunt stocate în Registrul de Stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale”, a transmis CNAS, printr-un comunicat de presă.

Calculator pensie

Sursa foto: cnas.gov.md

Pensia pentru limită de vârstă

Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile din Republica Moldova vor ieși la pensie 63 de ani. Acum, femeile se pensionează la 60 de ani și 6 luni. Din 1 iulie 2024, femeile se vor pensiona la vârsta de 61 de ani.

Vârsta de pensionare în Republica Moldova crește cu șase luni în fiecare an. Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

De asemenea, se făcea trimitere la faptul că un șir de state europene au pornit procesul de egalare a vârstelor de pensionare ale femeilor și bărbaților și de majorare ulterioară a vârstelor de pensionare, inclusiv până la 65 de ani în Cehia, Franța, Grecia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria și România, 67 de ani în Danemarca, Germania, Olanda și Spania, 68 de ani în Irlanda, Finlanda și Marea Britanie.

Calculator. Stagiul complet de cotizare

Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților este de 34 de ani. În cazul femeilor, până pe 30 iunie anul curent, stagiul complet este de 33 de ani și 6 luni, iar din 1 iulie se va egala cu al bărbaților și va fi 34 de ani.

Pentru persoanele care nu au stagiul complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.