Calaul si victima de ieri, vecinii latifundiari de azi
- Adam Popescu
- 13 iulie 2007, 03:00
Mircea Dinescu, fost disident in perioada comunista, si Gigi Netoiu, securistul care il fila inainte de 1989, au devenit vecini de mosie in comuna Cetate.
Primul, poet disident in comunism. Cel de-al doilea, slujbas al Securitatii. Inainte de 1989 isi incrucisau destinele de pe pozitii opuse: Mircea Dinescu era filat si urmarit peste tot de ofiterul de Securitate Gheorghe Netoiu. Dupa 20 de ani, in capitalism, devin vecini in comuna Cetate, din judetul Dolj, unde atat Dinescu, cat si Netoiu au cumparat si arendat sute de hectare de teren. Dintre proprietatile stapanite azi de cei doi, un complex zootehnic cumparat de Dinescu si un garaj de tractoare si combine (fosta Statiune de Masini Agricole a satului) inchiriat de Netoiu sunt chiar gard in gard. Contactat de EVZ, Mircea Dinescu a parut iritat de intrebarile privitoare la alaturarea numelui sau de cel al lui Gheorghe Netoiu, cu toate ca in 2005 se afisase cu acesta in scopul preluarii de catre fostul actionar de la Dinamo a clubului de fotbal Universitatea Craiova. In acel moment, Dinescu declara ca ar urma sa primeasca o functie onorifica in cadrul clubului condus de Netoiu, insa tranzactia nu a mai fost perfectata. „Terminati cu toate astea, ce legatura am eu cu Netoiu? Povestea cu Universitatea Craiova... Pai, si acum cati ani a fost asta? Nu l-am consiliat in niciun fel pe Netoiu cu privire la pamanturile pe care le cumpara, n-am nicio legatura cu ce investeste el la Cetate si nu mai veniti cu speculatii de-astea...”
Deconspirarea, un inceput de prietenie
In aprilie 2005, Mircea Dinescu dezvaluia ca Gigi Netoiu este cel care il fila pe timpul comunismului si il prezenta drept „o musculita din sistem, unul dintre securistii aia care nu ragaie la masa”. Momentul in care s-au cunoscut a fost fixat tot de poet: „Se intampla prin ‘87-’88, iar in ‘89 a inceput sa-l urmareasca pe scriitorul Dan Desliu. Se purta frumos, n-am avut probleme cu el, chiar daca ma urmarea si cand ma duceam sa iau rosii de la piata”. Tot Dinescu a povestit si momentul „recunoasterii” lui Netoiu drept securistul care-l urmarea: „In 2005 m-am reintalnit cu el. Am baut un pahar cu vin si i-am zis: „Domnule, eu te cunosc pe dumneata!”. Mi-a raspuns: „Si eu va cunosc!”. Normal ca ma stia, lucrase pentru Securitate, la filaj!”.
Victimele si calaii, regnuri diferite
Politologul Vladimir Tismaneanu, specialist in istoria comunismului si a postcomunismului, spune ca nu stie despre existenta unor cazuri asemanatoare cu cel pe care i l-a adus in atentie EVZ. „Unul dintre cei mai importanti disidenti ai Europei de Rasarit, istoricul Adam Michinik, a scris candva un eseu unde vorbea despre riscul impartirii societatii comuniste - respectiv postcomuniste - in ingeri si larve. Ideea principala este ca nu exista linii despartitoare absolute. Pe de alta parte, nu se poate nega nevoia de claritate morala, iar securistii, activistii si colaboratorii lor au fost direct responsabili pentru ororile totalitare. Recentul film german „Viata celorlalti”, incununat cu Oscar, surprinde tocmai aceste ambiguitati, sugerand totusi ca victimele si calaii apartin unor regnuri diferite si nu pot ajunge, in realitate, la un dialog in absenta caintei”.
LA FILAJ
In slujba Securitatii din 1986
Gigi Netoiu (48 de ani) a fost angajat al Ministerului de Interne in 1983, iar din 1986 a fost trecut la unitatea de Contrainformatii a Securitatii, ca ofiter, unde se ocupa de siguranta traseelor pe care circula Nicolae Ceausescu. In aceasta perioada, cel mai probabil retrogradat, l-a filat pe disidentul Mircea Dinescu. Dupa 1990, fostul actionar al lui Dinamo a fost cooptat in schema celebrei UM 0215. In 1994 s-a retras din structurile Ministerului de Interne pentru a se apuca de afaceri, iar in septembrie 1997 devine unul dintre cei trei membri ai Consiliului de Administratie al lui Dinamo care erau din afara Ministerului de Interne. Netoiu s-a aflat si printre cei citati la audierile din dosarul represiunii din 13-15 iunie 1990 din Piata Universitatii.
URMARITUL
Deconspirator de securisti din 2000
Poet, publicist, afacerist si „mosier”, Mircea Dinescu (57 de ani) a studiat ziaristica la facultatea de profil a Academiei „Stefan Gheorghiu” fiind considerat din tinerete un poet de perspectiva. In 1989 a fost concediat de la „Romania Literara” din cauza unui interviu acordat ziarului francez „Lib