Evenimentul Zilei > Actualitate > Călătoria în timp este posibilă, arată un experiment CERN
Călătoria în timp este posibilă, arată un experiment CERN

Călătoria în timp este posibilă, arată un experiment CERN

Albert Einstein s-a înşelat, au descoperit cercetătorii europeni: viteza luminii poate fi depăşită.

Ceasuri atomice, sateliţi GPS şi fascicule de neutrini, particule misterioase care nu sunt influenţate de către materie. Acestea sunt coordonatele experimentului OPERA (1), realizat de Laboratorul European de Fizica Particulelor din Geneva (CERN), în colaborare cu Laboratorul Naţional Gran Sasso din Italia.
Greşeala lui Einstein
Menit să studieze neutrinii, experimentul a produs rezultate care ar putea da peste cap fundamentele fizicii: Albert Einstein s-a înşelat, iar viteza luminii poate fi depăşită. Asta deoarece oamenii de ştiinţă au observat că neutrinii au parcurs pe sub pământ distanţa de 730 de kilometri (între laboratoarele CERN şi Gran Sasso) mai repede decât ar fi făcut-o dacă s-ar fi deplasat cu viteza luminii.
În vreme ce viteza lumii este de 299.792.458 de metri pe secundă, neutrinii s-au deplasat cu 299,798,454 de metri pe secundă. În aceste condiţii, călătoriile în timp devin posibile, spune pentru EVZ Mircea Penţia, cercetător ştiinţific asociat CERN: "Implicaţiile de lungă durată sunt colosale. Vor trebui revizuite teoriile relativităţii (special şi generală) şi extinse astfel ca să includă şi deplasările superluminice ale particulelor elementare. Probabil se va putea merge şi înapoi în timp sau se vor putea face intervenţii actuale în desfaşurarea unor procese viitoare, pentru evitarea unor catastrofe".
Potrivit Teoriei Relavitivăţii Restrânse (1905) a lui Albert Einstein, neutrinii nu ar trebui nici măcar să se apropie de viteza luminii, darămite s-o depăşească. "Cu cât se transmite particulei o energie mai mare, în vederea creşterii vitezei acesteia, energia respectivă conduce din ce în ce mai puţin la creşterea vitezei (tinde asimptotic la zero), în schimb are loc creşterea masei particulei. În acest fel, inerţia ei face imposibilă mărirea în continuare a vitezei. Masa aceasta ajunge infinită la o viteză egală cu cea a luminii", explică Penţia.
REVIZUIRE
Teoria Relativităţii a dat greş
Potrivit Teoriei Relativităţii, este nevoie de o cantitate infinită de energie pentru a face un obiect să se deplaseze cu viteza luminii. În condiţiile în care neutrinii depăşesc această viteză, legile fizicii trebuie rescrise. Studii anterioare au arătat că unele particule pot atinge viteze supraluminice dacă se deplasează în anumite medii, precum apa sau uleiul. Însă, potrivit fizicianul Albert Einstein, nimic nu poate depăşi viteza luminii în vid (pentru neutrini, scoarţa terestră este echivalentă vidului).
SCEPTICISM
Rezultatul experimentului, pus deja la îndoială Rezultatul experimentului pus deja la îndoială
CERN este atât de improbabil încât cercetătorii care au luat parte la el au fost extrem de prudenţi în a-l face public. "Suntem uimiţi de datele pe care le-am obţinut, însă un rezultat nu se transformă în descoperire decât după ce alte persoane îl confirmă. Am petrecut luni întregi verificând datele experimentelor şi nu am reuşit să găsim vreo eroare", a declarat Antonio Ereditato, coordonatorul proiectului OPERA, adăugând că le-a cerut colegilor din toată lumea să caute greşeli în studiu.
Rămăşag cu chiloţi
Unii cercetători sunt însă convinşi de pe-acum că undeva s-a strecurat o eroare. Este şi cazul lui Jim Al-Khalili, profesor de Fizică la Universitatea Surrey, care s-a încumetat chiar la un pariu inedit: "Dacă experimentul CERN se dovedeşte a fi corect şi neutrinii au depăşit viteza luminii, atunci îmi voi mânca chiloţii în direct la televizor".

Faimosul fizician Stephen Hawking şi-a exprimat şi el unele îndoieli: "Este prematur să vorbim pe marginea acestui subiect. Sunt necesare alte experimente şi clarificări".
Descoperire epocală
În orice caz, dacă datele se vor dovedi a fi corecte, impactul experimentului asupra ştiinţei şi a lumii înconjurătoare va fi aproape fără precedent. "Dacă va fi confirmat, experimentul va reprezenta cea mai importantă descoperire făcută în fizică în ultimii 100 de ani. Ne va face să reanalizăm concepţiile pe care le avem asupra universului", a subliniat importanţa studiului Brian Cox, fizician şi prezentator britanic de televiziune.

Cel mai virulent critic al experimentului a fost fizicianul australian John Costella, care i-a acuzat pe cercetătorii implicaţi că au făcut o gafă jenantă: "Orice fizician ar trebui să ştie intuitiv că rezultatele OPERA sunt pur şi simplu greşite".
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/H6zEttRTIu4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Dacă experimentul CERN se dovedeşte a fi corect, îmi voi mânca chiloţii în direct la TV.”
JIM AL-KHALILI, fizician

IMPLICAŢII
Depăşirea vitezei luminii permite în teorie călătoriile în timp, însă există un paradox ce trebuie rezolvat
Albert Einstein a arătat în lucrările sale că timpul este relativ: la viteze extrem de mari, ceasul unei persoane ajunge să bată mai încet. Fenomenul, cunoscut sub numele de "dilatare temporală", a fost folosit pe scară largă în literatura science fiction.
Mulţumită experimentului realizat de CERN, ştiinţa e acum mai aproape ca niciodată să ajungă din urmă ficţiunea. "Pentru o persoană aflată într-un obiect care s-ar apropia de viteza luminii, timpul ar curge mai încet decât pentru restul lumii. Odată atinsă viteza luminii, timpul s-ar opri efectiv în loc pentru respectiva persoană, iar dacă s-ar reuşi depăşirea acesteia, timpul ar curge în sens invers", a explicat fizicianul american Michio Kaku legătura dintre viteză superluminică şi călătoriile în timp.
Cum le pun bunicii beţe în roate călătorilor în timp
Deşi sunt posibile la nivel teoretic, există unele probleme şi paradoxuri care trebuie rezolvate înainte ca voiajele în timp să devină realitate. "Scepticismul nu este legat de altceva decât de faptul că experimental nu s-a observat acest lucru. Experimentul este piatra de încercare a oricărei teorii. Totuşi, încercări teoretice de a descrie matematic evoluţia unor sisteme invers în timp sunt destul de numeroase. Dar, oricât de elegantă şi clară poate fi o teorie, ea trebuie să se bazeze pe unele ipoteze, principii", explică Mircea Penţia principalul motiv pentru care unii oameni de ştiinţă se îndoiesc de posibilitatea călătoriilor în timp.
Un astfel de scenariu implică şi o serie de paradoxuri, dintre care cel mai cunoscut este cel al "bunicului": ce s-a întâmpla dacă o persoană s-ar întoarce în timp şi şi-ar împuşca bunicul, anulându-şi astfel propria naştere şi posibilitatea de a-şi împuşca bunicul?
Neutrinii, mesagerii viitorului
În plus, o persoană care ar călători cu viteza luminii ar căpăta o masă infinită şi astfel ar fi strivită. În condiţiile în care neutrinii pot totuşi călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii, cum a demonstrat experimentul CERN, mult mai probabilă este folosirea lor pentru comunicarea cu trecutul.

"Dacă o persoană ar călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii, timpul ar curge în sens invers pentru ea. „
MICHIO KAKU, fizician


ÎNCURCĂTURĂ
Argumentele din spatele suspiciunilor
Rezultatul experimentului CERN nu intră în conflict doar cu principiile fizice existente, ci şi cu unele măsurători realizate în trecut. Spre exemplu, cercetătorii niponi au descoperit că fotonii (particule elementare de radiaţie luminoasă) şi neutrinii proveniţi de la supernova SN1987A, situată la aproximativ 168.000 de ani-lumină distanţă de Terra, au ajuns la instrumentele de măsurare ale cercetătorilor la o depărtare de câteva ore (fotonii au fost mai rapizi decât neutrinii, după cum susţine şi teoria că ar trebui să se întâmple).
Citiţi şi:

  • Un grafic cât o mie de explicaţii. Particulele liliputane ale materiei
  • 2011 – An fabulos pentru căutătorii bosonului Higgs
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: