Călătoria spre aurul Olimpic de la Paris 2024. Povestea atletului care a uimit lumea cu salturile sale mortale

Călătoria spre aurul Olimpic de la Paris 2024. Povestea atletului care a uimit lumea cu salturile sale mortale Tom Daley. Sursă foto- wikipedia

Tom Daley nu este doar un sportiv de excepție, ci și un model de inspirație și un ambasador al sportului. Povestea sa, de la debutul precoce în sportul de elită la realizările internaționale, este un exemplu de dedicare și excelență.

Atletul este unul dintre sportivii de top care își va aduce talentul și experiența la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Daley, născut pe 21 mai 1994 în Plymouth, Anglia, a fost o figură emblematică în săritura de la platformă încă de la o vârstă fragedă și a câștigat recunoaștere internațională datorită performanțelor sale excepționale.

Pregătit pentru glorie la Paris 2024

Williams, au terminat pe locul al doilea în finala probei masculine de sincron la platforma de 10 m de la Paris. Perechea formată din chinezii Lian Junjie și Yang Hao a ocupat primul loc în fața britanicilor.

Daley și Williams au încheiat cu un scor spumos de 463,44, în timp ce perechea chineză a terminat cu 490,35 puncte.

Ne puteți urmări și pe Google News
Tom Daley medaliat. Sursă foto- wikipedia

Tom Daley medaliat. Sursă foto- wikipedia

Tom Daley și Noah WIlliams au ratat la o distanță atât de mică medalia de aur în finala de la platforma de 10 m sincronizată de la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris.

Perechea, formată din chinezii Lian Junjie și Yang Hao, a câștigat în fața lui Daley, medaliat de cinci ori la Jocurile Olimpice, și a partenerului său Williams.

Au fost aplauze audibile din partea celor din Paris Aquatics Centre de fiecare dată când Daley, campionul în exercițiu, a urcat pe platformă.

În vârstă de 30 de ani, Daley, împreună cu coechipierul său Williams au început cu o săritură mortală aproape perfectă în prima rundă, obținând un scor respectabil de 53,40, care i-a plasat pe locul al treilea în primele etape.

Dar favorită a fost China, care a preluat conducerea după primele scufundări, cu un efort impecabil de 56,40 și cu o prestație de scufundare aproape identică au reușit să învingă.

Începuturile carierei lui Daley

„Vreau să ajung la Jocurile Olimpice și să câștig o medalie de aur”, a declarat Tom Daley în 2005. El ținea în mână o poză pe care o făcuse, un desen cu el însuși făcând o ridicare de mâini pe platforma de scufundări de 10 m la Jocurile de la Londra, pe atunci încă la șapte ani distanță.

Tom Daley la Jocurile Olimpice. Sursă foto- wikipedia

Tom Daley la Jocurile Olimpice. Sursă foto- wikipedia

„Dacă nu aș fi câștigat, m-ar fi impulsionat să fiu la următoarea Olimpiadă și să obțin medalia atunci.” Daley avea doar 11 ani când și-a stabilit această misiune.

Șaisprezece ani mai târziu, visul său a fost în sfârșit îndeplinit. El și Matty Lee au obținut un titlu olimpic istoric la platforma de 10 m sincronizată la Tokyo 2020.

În timpul ceremoniei de decernare a medaliilor, lacrimile îi curgeau din ochi la vederea enormității acestui eveniment.

Și ce călătorie a fost aceasta. Aceasta este povestea drumului lui Tom Daley către gloria medaliei de aur.

Această reușită de la Tokyo și altele, inclusiv titlul de campion mondial la 15 ani și de două ori medalia de bronz la Jocurile Olimpice, se datorează în mare parte unei hotărâri remarcabile care l-a ajutat să depășească și dificultățile din afara bazinului.

Copilăria lui Tom Daley

În copilărie, a fost intimidat la școală. În 2011, tatăl său a murit la vârsta de 40 de ani. S-a temut de consecințele dezvăluirii sexualității sale înainte de a face public acest lucru în 2013.

Daley este cel mai decorat scafandru al Marii Britanii, dar are un nivel de faimă care transgender cu mult disciplina sa. A devenit unul dintre cei mai cunoscuți atleți homosexuali din sport, un model pentru alții din comunitatea LGBTQ+. În cursul unei vieți trăite sub lumina reflectoarelor, a avut mai multe confruntări cu presa.

Tom Daley. Sursă foto- wikipedia

Tom Daley. Sursă foto- wikipedia

Acum, în vârstă de 27 de ani și el însuși tată, spune că i se pare „o nebunie” să vadă cât de „concentrat și obsedat” era când în copilărie.

„Dacă fiul meu ar fi vorbit așa la aceeași vârstă, i-aș fi spus, calmează-te, nu te grăbi, bucură-te'”, a declarat el. „Dar, în mod clar, era ceva în mine care își dorea atât de mult acest lucru”.

Triumful de la Tokyo 2020

Tokyo, a patra sa Olimpiadă, a reprezentat, fără îndoială, ultima sa șansă realistă de a o obține. În timp ce același vis îl animă și astăzi. Rolul de părinte și partenerul său l-au ajutat să-i ofere o nouă perspectivă. Atât asupra triumfului, cât și asupra traumei.

„Credeam că voi câștiga o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Rio. S-a dovedit a fi complet opusul, cu mult”, își amintește scafandrul. „M-am simțit ca la sfârșitul lumii”, a mai spus el.

Tom Daley în copilărie. Sursă foto- wikipedia

Tom Daley în copilărie. Sursă foto- wikipedia

„Acum lumea și structura mea este familia mea și soțul meu a fost cel care mi-a spus că povestea mea nu s-a terminat. Deși nu am știut la momentul respectiv, fiul meu (Robbie) avea nevoie să mă vadă câștigând un aur olimpic și faptul că pot spune că fiul meu m-a văzut devenind campioană olimpică este un sentiment atât de mare”, spune Daley cu mândrie.

Atletul care a cucerit Beijingul la 14 ani

Scafandrul născut în Devon a concurat la vârsta de doar 14 ani la Beijing. Atunci a devenit cea mai tânără persoană care a câștigat aurul la Campionatele Europene.  Primele sale Olimpiade s-au încheiat fără nicio medalie. Cu toate acestea a fost un început promițător pentru băiatul care avea să devină în curând emblema scufundărilor britanice.

Până la sfârșitul Jocurilor întârziate de la Tokyo 2020, Daley a câștigat de patru ori medalii. Un aur la 10 m sincronizat masculin alături de Matty Lee. În ciuda faptului că a fost „ teoretic retras ” după Tokyo și nu a mai concurat doi ani după aceea. Daley a anunțat în 2023 că va ținti un loc la Paris 2024. Ca urmare, atletul a performat la a cincea sa ediție a Jocurilor Olimpice. Sportivul a marcat o altă bucată din istoria sportului britanic.