Călătorești și nu plătești cazare. Da, se poate! A schimbat viețile a milioane de oameni

Călătorești și nu plătești cazare. Da, se poate! A schimbat viețile a milioane de oameni

Pe mine m-a contactat contactat Chelsea din Nairobi, Kenya: „Bună, Mihaela. Sper că ești pregătită să cunoști oameni noi, să participi la evenimente și să vezi cât mai multe locuri. Despre asta este Couchsurfing. Completarea corectă a profilului tău și cunoașterea regulilor acestei comunități te vor ajuta să ai o experiență sigură și plăcută. Pentru orice nelămuriri sau întrebare, îți stau la dispoziție. Toate cele bune”.

Având în vedere că nu am fost parte a acestei comunități, am decis să iau legătura cu un membru din București. Așadar, Roxana m-a ajutat să înțeleg mult mai bine despre ce este vorba.

„Couchsurfing nu este un site care te ajută doar să călătorești, se pleacă de la premisa unei comunități, schimb cultural și networking. Mulți membri menționează pe profilul lor că acesta nu este un site de „free accomodation” și cam asta este în practică. Pentru cazare poți să folosești Airbnb, nu e gratis, dar e mai ieftină decât Booking. Pe CS (Couchsurfing) oamenii împărtășesc cine, experiențe, petrec timpul împreună sau pot doar ajută cu cazarea, în funcție de disponibilitatea fiecăruia.

Imaginează-ți că ai plănuit să călătorești singură, dacă nu ești o persoană solitară, vei avea nevoia să socializezi cu cineva, să nu iei cină singură, poate nu ai avut timp să te documentezi despre un oraș - dar un localnic (membru CS) îți poate face un tur rapid și vei experimenta și lucruri care sunt mai puțin turistice, sau poate să fi primită în gazdă sau să primești în gazdă pe cineva că oricum casă îți permite... persoanele care merg pe „canapeaua” unui membru CS duc în semn de mulțumire mici atenții din țară din care provin: magneți, ciocolată, vin, vederi etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe CS nu călătoresc doare persoane cu bugete reduse, am întâlnit avocați și char mici antreprenori care folosesc CS”, ne-a declarat Roxana.

Evz.ro: Cât de sigura este această comunitate? Te-ai simțiți vreodată pusă într-o situație delicată sau ai auzit vreo întâmplare de acest fel?

„Comunitatea este la fel de sigură ca și utilizare oricărui site de social media în primă fază. Există o opțiune de verificare membru CS, dar având o valoare de aproximativ 50 euro, nu toată lumea o folosește. Deci, siguranța vine din feedback-ul primit de la ceilalți membri.

Atunci când găzduiești un străin la ține acasă poți să îi comunici ce reguli are casa, dacă le acceptă sau nu. Adică, cine nu se simte în siguranță poate cere o copie a actului de identitate în calitate de „host” și dacă musafirul este de acord cu asta bine, dacă nu e liber să abordeze alți membrii CS. Este un baraj mental mai mare că femeie să găzduiești un bărbat necunoscut la ține acasă, în plus sunt și bariere culturale uneori. Dar nu am avut probleme”.

Evz.ro: Există persoane care nu înțeleg conceptul care stă la baza acestei comunități și folosesc aplicația ca un site de dating?

Persoanele care nu înțeleg conceptul sunt, dar trierea se face rapid. De obicei, sunt persoane fără nicio recomandare pe profil, cu profil nou, și ții scriu cu mult timp înainte că vor să viziteze orașul tău în funcție de disponibilitatea ta. Desigur că, o persoană cu discernământ face distincția între acest tip de abordări...sau ar trebui să facă, fără a se pune în pericol. Atunci când întâlnesc o noua persoană, obișnuiesc să îmi iau niște minime măsuri de siguranță, anume: am o bună prietenă care se trezește cu check-in-uri de la mine, screenshoturi cu conversații/nr telefon de pe WhatsApp privind punctul de întâlnire și așa mai departe, nu dintr-un mare scepticism față de Couchsurfing, ci pentru că în general consider că este mai bine să previi, decât să vindeci. Așadar, recomand ca fiecare să aibă o persoană de încredere care știe de interacțiunile cu persoanele necunoscute”, mai spune Roxana.

În loc de concluzii

Couchsurfing reprezintă o comunitate și o metodă extraordinară pentru cei care călătoresc singuri, sau alături de încă un prieten/o prietenă. Vă îndemn să o folosiți pentru că sunt de părere că este o experiență care trebuie avută cel puțin odată în viață. Interacțiunea cu persoane din alte culturi, vizitarea unei țări străine, cunoașterea altor culturi și tradiții sunt factori importanți în dezvoltarea noastră și sunt de părere că trebuie să ne folosim de toate resursele pe care le avem pentru a ne dezvolta cât mai mult. Cu toate acestea, vă îndemn și să fiți atenți, să verificați bine membri comunității și să fiți pe fază. Siguranța trebuie să fie mereu pe primul loc.