Căile ferate şi mineritul, fruntaşe în topul datornicilor

Căile ferate şi mineritul, fruntaşe în topul datornicilor

Companiile aflate sub lupa FMI continuă să înregistreze arierate semnificative la bugetul consolidat al statului. Numai din restanţele CNH, primul pe listă, s-ar plăti toate pensiile într-o lună.

Statul are de recuperat numai de la primii cinci datornici la bugetul consolidat o sumă de 5,95 miliarde lei (peste 1,4 miliarde euro). Suma este suficientă pentru a plăti toate pensiile şi ajutoarele sociale mai bine de o lună, potrivit calculelor EVZ. Ca de obicei, în fruntea clasamentului se află Compania Naţională a Huilei (CNH), ale cărei restanţe se ridicau, la 30 septembrie, la 3,98 miliarde lei, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

O altă companie din minerit cu datorii uriaşe la bugetul consolidat (stat, şomaj, pensii, sănătate) e SNLO, cu circa 256 milioane lei. Nici până acum autorităţile nu au reuşit să restructureze aceste societăţi, în ciuda scenariilor numeroase. Ultimul dintre acestea prevede înfiinţarea celor doi "giganţi" energetici, care ar fi urmat să înglobeze cele două companii, după ce erau curăţate de datorii.

Recent, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, care se ocupă de înfiinţarea unuia din cei doi "coloşi", a spus că CNH ar putea fi restructurată prin divizarea ei în două societăţi, una care să preia activele viabile şi alta datoriile, urmând să fie închisă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între primii cinci mari restanţieri la stat se mai află trei firme din sectorul feroviar: CFR SA, Electrificare CFR şi CFR Marfă. Cea din urmă, care ani la rând a înregistrat profit, a ajuns de la instaurarea crizei o altă "gaură neagră". După ce procesul de privatizare a fost oprit în anii de boom economic, autorităţile vor acum să o scoată la vânzare, măsură asumată de guvern în faţa FMI. Chiar dacă numărul de salariaţi a fost redus cu câteva mii, pierderea unor contracte importante a afectat rău situaţia companiei.

"Noi am stopat declinul, în ultimele trei luni am avut un uşor profit operaţional, dar ne apasă datoriile din urmă", ne-a declarat George Micu, director general al CFR Marfă.

Acţionarii RAFO, restanţieri

Şapte dintre primii zece datornici sunt companii de stat şi doar trei sunt firme private. Este vorba despre Electroputere Craiova, controlată de compania saudită Al-Arrab, UCM Reşiţa şi Invest Romit SRL din Constanţa. Potrivit ANAF, împotriva ambelor companii s-a început procedura de executare silită.

Dacă ne referim la top 10 datornici la bugetul de stat, situaţia se schimbă puţin, în sensul că jumătate sunt privaţi. Printre aceştia se numără şi Petrochemical Trading Bacău. Firma este deţinută de Petrochemical Holding GMBH, aceeaşi care controlează rafinăria RAFO Oneşti, potrivit Registrului Comerţului. În spatele ei, aşa cum a arătat presa, se află investitori ruşi, care, deşi au datorii la stat, în 2009 au primit aprobarea guvernului pentru garanţii de stat în valoare de 330 milioane euro.

"Suntem în plin proces de restructurare, va trebui să ne adaptăm afacerea la veniturile actuale şi să recuperăm cotă de piaţă." GEORGE MICU, director general CFR Marfă

CLASAMENT

Cei mai mari datornici la bugetul consolidat