Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi, în special dimineața, dar puțini știu care este cel mai sănătos mod de preparare. Diferențele dintre cea la ibric și cea la filtru sunt mari.
Există doi factori de luat în considerare atunci când preparați cafeaua: materialul din care e făcut recipientul în care va fi preparată băutura și efectul metodei de preparare asupra boabelor. Chiar dacă majoritatea oamenilor aleg cafea la ibric sau la filtru, puțini știu care sunt diferențele sau care dintre ele este mai sănătoasă.
Un studiu a arătat că filtrul este important atunci când faci cafea, având un recipient din sticlă, fie unul din inox. Cercetătorii au declarat că filtrarea cafelei (cu un filtru de hârtie) – nu doar fierberea boabelor măcinate – este esențială, în special pentru persoanele vârstnice.
Cei cu vârsta sub 60 de ani care au băut una până la patru cești de cafea preparată la filtru au avut o rată mai scăzută de boli arteriale și de deces. Mai mult, cercetătorii au descoperit că oamenii care au băut mai mult de cinci cafele pe zi se confruntau cu mari probleme de sănătate.
Cafeaua preparată la ibric este mai tare și mai aromată, dar nu trece printr-un filtru. Aceasta conține diterpene (uleiuri esențiale din cafea), compuși care pot crește colesterolul. Mai mult, cafeaua măcinată a avut cel mai îndelungat contact cu apa, în timpul fierberii. Studiul a mai arătat că ceașca de cafea nefiltrată conține de 30 de ori mai multe diterpene decât ceașca de cafea filtrată. Filtrele de hârtie ajută la scăderea cantității de uleiuri naturale din cafea. Și cafeaua turcească este periculoasă pentru persoanele vârstnice, potrivit Adevărul.
Cafeaua pe stomacul gol
Cercetătorii au mai declarat că această băutură nu trebuie consumată niciodată pe stomacul gol pentru că provoca o serie de afecțiuni. Una dintre explicația acestora este că nivelul de cortizol se ridică foarte rapid, iar organismul va avea nevoie de mai mult timp pentru a-l scădea.
Consumul cafelei pe stomacul gol ridică și nivelul acizilor gastrici, iar oamenii se pot confrunta cu balonarea și starea de greață. „A bea cafea înainte de a consuma alimente ne poate provoca mai mult stres, deoarece majoritatea dintre noi suntem deja agitați la începutul zilei.”, a spus un cercetător.