În cazul profesorilor, liderul Sindicatului Cadrelor Didactice din Vrancea a solicitat prefectului să aibă o întâlnire cu reprezentanţii poliţiei din judeţ pentru a elibera aceste certificate mai facil.

„Certificatul de Integritate comportamentală” a devenit obligatoriu și pentru personalul didactic, nedidactic, și auxiliar, care trebuie să îl prezinte înainte de începerea cursurilor școlare. Așa cum a precizat Constantin Ionescu, liderul sindicatului liber din învățământ filiala Vrancea, pentru unii colegi acest lucru înseamnă chiar și o zi pierdută la ghișeele Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea.

Din câte știu, la nivelul IPJ Vrancea încă nu s-a realizat acest registru automatizat, dar se pot elibera adeverințe. În septembrie să meargă peste 4.000 de cadre didactice să solicite acest certificat, va fi imposibil, dar solicităm și din partea prefecturii județului Vrancea să găsim o înțelegere”, a declarat Constantin Ionescu pentru RRA

În perioada următoare, pentru a putea preda, cadrele didactice vor fi evaluate psihologic, avizul fiind de asemenea obligatoriu pentru sistemul public de învățământ preuniversitar și trebuie să fie apte și din punct de vedere al medicinei muncii.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum si pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare (SNDGJ), la date de 20 iunie a.c.

Certificatul de integritate comportamentala este, potrivit legii, documentul eliberat persoanelor fizice, care atesta lipsa inscrierilor in „Registrul national al agresorilor sexuali” sau, dupa caz, datele inscrise in Registru cu privire la acestea.

Certificatul acesta se obtine tot de la Politie, asa cum se obtine si certificatul de cazier judiciar.

Potrivit proiectului de lege, Registrul ar urma sa contina urmatoarele date:

– datele personale ale persoanelor care au comis infractiuni sau au contraventii de natura sexuala;
– datele dactiloscopice si genetice ale autorilor de fapte de natura sexuala;

– cazierul fiecarei astfel de persoane, indiferent ca este vorba de condamnari definitive, procese pe rol sau doar plangeri penale.

Te-ar putea interesa și: