În timp ce viitoarea decizie a Rezervei Federale a cu privire la o politică monetară mai agresivă a creat neliniște în rândul investitorilor, cea mai mare problemă este resimțită la nivelul companiei Facebook, potrivit MarketWatch.

După ce, în urmă cu câteva zile, o anchetă a jurnaliștilor britanici de la Guardian a scos la iveală faptul că aproximativ 50 de milioane de conturi de pe rețeaua de socializare au fost compromise, după ce o companie numită Cambridge Analytica a obținut datele confidențiale ale internauților americani pentru a prevedea și influența votul acestora.

Fricile cu privire la modul în care Facebook administrează siguranța conturilor au creat o frică generală care a condus la vânzarea rapidă a acțiunilor, creând astfel o pierdere de 6,4%, conform datelor disponibile luni, la ora 17.00.

Un informator a scos la iveală presupusele activități ilicite ale companiei Cambrdige Analytica, o firmă deținută de miliardarul și investitorul Robert Mercer și condusă, la acea vreme, de consultantul-cheie al lui Trump, Steve Bannon, care a căzut ulterior în dizgrațiile șefului de stat, potrivit The Guardian.

În 2014, firma a obținut, fără autorizație, datele personale ale milioane de utilizatori ai rețelei de socializare Facebook pentru a promova reclame politice țintite pentru a influența rezultatul votului.

Datele au fost obținute printr-o aplicație numită „thisisyourdigitallife”,dezvoltată de universitarul Aleksandr Kogan, separat de activitatea sa din cadrul Universității Cambridge, împreună cu informatorul Christopher Wylie.