Cadastru gratuit în opt orașe. Află care sunt acestea

Cadastru gratuit în opt orașe. Află care sunt acestea

În București, singura capitală din Europa care are probleme când vine vorba despre delimitarea sectoarelor, se va face cadastru cu finanțare de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). De altfel, ANCPI va susține înregistrarea imobilelor și în alte șapte orașe care și-au manifestat intenția de ca se înscrie în Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF).

Cadastrul este un element fundamental pentru economia țării, dar și pentru proprietarii unui imobil. Însă, România are înregistrate peste 12 milioane din cele 40 de milioane de imobile care se estimează că ar exista, deci puțin peste 30%. Dintre acestea, peste un million sunt îregistrate cu finanțare de la ANCPI, iar anul acesta, numărul de imobile înregistrate prin PNCCF este cel mai mare- peste 430.000, față de 386.298 în 2017 și 192.606 în 2016.

Pentru a grăbi procesul de înregistrare sistematică, ANCPI a aprobat, în luna septembrie, și procedura de cofinanțare, cee ace înseamnă că primăriile care au acuzat că sumele decontate de stat pentru eliberarea cărților funciare sunt mici, pot contribui din fondurile proprii la plata lucrărilor de înregistrare sistematică. Până în present, potrivit, ANCPI, opt primari de orașe și-au exprimat intenția de a face cadastru în acest mod- București, Bistrița (județul Bistrița Năsăud), Năsăud (județul Bistrița Năsăud), Cluj Napoca (județul Cluj) , Turceni, (județul Gorj), Urziceni (județul Ialomița), Baia Mare (județul Maramureș), Zalău (județul Sălaj).

Valoarea cofinanțării este în cuantum fix de 60 lei/carte funciară. 

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din Romania în Sistemul integrat de cadastru și carte funciara. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o alta sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.

Ne puteți urmări și pe Google News