Ca să-l suspende pe Iohannis, PSD așteaptă „greșeala fatală”
- Ionel Dancu
- 12 iunie 2018, 00:00
PSD nu este „un partid casetofon” și îl va suspenda din funcție pe președintele României dacă acesta nu va emite decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi, a anunțat liderul principalului partid de guvernământ.
Este pentru prima oară când președintele PSD Liviu Dragnea admite public că este de acord cu o suspendare din funcție a lui Klaus Iohannis. Până acum, el a declarat în permanență că PSD nu s-a gândit niciodată la un asemenea scenariu.
Dragnea a explicat că dacă Iohannis va face „greșeala fatală” să nu respecte decizia Curții Constituționale a României (CCR) care-l obligă să-l revoce pe procurorul-șef DNA, atunci se va ajunge la suspendare indiferent de riscurile electorale pentru partid.
Risc total
„Eu nu sunt prezicător şi nu ştiu ce va face preşedintele Iohannis, dar dacă va face greşeala fatală să nu pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale, noi nu putem să stăm cu mâinile în sân şi vom utiliza tot ceea ce avem la dispoziţie, din punct de vedere civic, constituţional, parlamentar”, a spus Dragnea, duminică seară, la Antena 3.
Întrebat dacă se poate ajunge la suspendarea lui Iohannis, el a răspuns: „Se poate ajunge la orice. Eu încă o dată spun, dacă ne tot provoacă... Nu ne e frică. A încălcat Constituția doamna Kovesi, iar ministrul Justiției a cerut revocarea și a acționat în consecință. Dacă și domnul președinte încalcă Constituția, și acolo acționăm, indiferent de costurile electorale, că nu putem să fim ca Orban, casetofon, bagi caseta și spune ce trebuie, că nu suntem partid fără personalitate”.
Cotroceniul citește
Curtea Constituțională a publicat, joia trecută, în Monitorul Oficial, motivarea deciziei „definitivă” și „general obligatorie” care-i spune șefului statului că trebuie să emită decretul de revocare a lui Kovesi.
Întrebat dacă ia în calcul să nu dea curs deciziei CCR, șeful statului a răspuns săptămâna trecută: „Eu iau în calcul să respect statul de drept din România, să-l întăresc, să am grijă atât cât pot, să rămână procurorii independenţi, cu respectarea evident a Constituţiei”. El a spus că va anunța ce va face după ce citește motivarea judecătorilor CCR „până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea”.
Iohannis a adăugat că nu se teme de suspendare. „Nu există niciun motiv de suspendare şi nu mi-e teamă de niciun fel de încercare de suspendare”, a spus președintele.
„A comandat plângerea împotriva lui Dăncilă”
Liderul PSD a mai spus că președintele Klaus Iohannis, președintele PNL Ludovic Orban și procurorul- șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, ar lucra împreună pentru răsturnarea Guvernului, prin plângerea penală depusă de șeful liberalilor împotriva premierului Viorica Dăncilă. Dragnea nu a spus, însă, și de unde are informațiile.
„Domnul Orban a primit plângerea în plic. Pot să vă spun că e o comandă foarte fermă, nu întâmplător a fost pus Horodniceanu să gestioneze interimar postul de șef DIICOT. A fost fă- cută coordonat: „Te mai ținem, fă ceva!” (...) Una peste alta, este comandă de la Iohannis, fără niciun fel de dubiu, vor Guvernul jos”, a declarat Dragnea.
Propunere dementă
Șeful PSD și-a exprimat speranța că niciun procuror nu va risca să dea curs unei asemenea „demențe” și a adăugat că procurorii „riscă să plătească greu și cu usturime”. În replică, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut ieri Inspecţiei Judiciare să verifice declarațiile lui Dragnea „din perspectiva potenţialului de afectare a independenţei sistemului judiciar”.
Ipoteza explozivă a lui Pippidi
Politologul Alina Mungiu Pippidi a scris, pe portalul romaniacurata.ro, că plângerea penală împotriva Vioricăi Dăncilă ar fi trebuit făcută de Mihai Poliţeanu, cel care a depus şi sesizarea penală împotriva Ordonanţei 13, în ianuarie 2017, dar acesta a refuzat, aşa că s-a ajuns la varianta Ludovic Orban.
„Plângerea de la șeful Opoziției e o minge atât de stângaci ridicată la fileu, că până şi trupa fostului meu șofer, o microsocietate civilă anexată Cotroceniului, nu a vrut să se bage”, a scris politologul. Polițeanu a reacționat dur pe pagina sa de Facebook: „Mănâncă căc*t (...) altfel nu am cum să comentez tâmpeniile Alinei Pippidi”.
Variantă de lucru: Legislația penală, schimbată prin Ordonanță de Urgență
Dragnea a mai declarat că „e de luat în seamă” posibilitatea ca Guvernul să modifice Codurile Penale prin Ordonanță de Urgență pentru că PNL, USR și președintele Klaus Iohannis au atacat „într-o veselie”, la Curtea Constituțională, legile justiției, adoptate în Parlament, pentru a întârzia cât mai mult cu putință intrarea lor în vigoare. Liderul PSD a adăugat că „are foarte mare sens” o analiză în acest sens și a anunțat că va avea în această săptămână o „discuție așezată” pe tema unei OUG pe Codurile Penale cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu premierul Viorica Dăncilă și cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Jocul timpului
„Este foarte pertinent. O să ne gândim. Sincer. E de luat în seamă, pentru că, chiar astăzi mă gândeam, tot ce am aprobat în Parlament, tot ce am aprobat important, vorbim de legile care susţin şi fac parte din programul de guvernare, legile care sunt pe zona de justiţie şi alte legi care sunt dorite şi pe care le adoptăm, domnule, le-au întârziat, într-o veselie. Ba atacă Iohannis sau atacă PNL, USR. Vine de la Curte, iar atacă, respinge Curtea, ajunge la Iohannis, atacă iar, cu toate că ştie că nu mai poate, dar atacă să treacă timpul”, a explicat liderul PSD.
Termen depășit
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus încă de anul trecut că dacă până în aprilie 2018 nu este transpusă în Codurile Penale Directiva europeană privind prezumția de nevinovăție, Guvernul va fi obligat să adopte o Ordonanță de Urgență în acest sens.
Piruetă
La începutul anului, pe 31 ianuarie, Dragnea cataloga drept „petarde” informațiile privind o eventuală intenție de modificare a legislației penale prin OUG. Și mai recent, pe 16 aprilie, tot Dragnea spunea: „Guvernul nu are în intenţie să adopte ordonanţe de urgenţă pe modificarea codurilor penale”.
La începutul anului 2017, fostul Guvern PSD Grindeanu a schimbat Codul Penal prin Ordonanța de Urgență. După săptămâni de proteste în fața Guvernului, Guvernul a abrogat Ordonanța 13.