Având în vedere că Sărbătorile se apropie cu pași repezi, românii au pornit deja în căutarea produselor din care urmează să pregătească cele mai bune bucate.
Vedeta acestui sezon este carnea de porc, iar dacă doriți o carne bio, de calitate, trebuie să fiți dispuși să scoateți bani frumoși din buzunare
Spre deosebire de ceilalți ani, carnea de porc ce provine din animale crescute în sistem tradițional îi va face pe români să scoată mai mulți bani din buzunare. Cu aproximativ o lună înainte de Crăciun, prețul pe kilogramul în viu pleacă de la 11 lei.
Românii vor sacrifica aproximativ un milion de proci
În perioada următoare, reprezentanții marilor companii din industria cărnii de porc aticipează că vor fi sacrificați circa 1 milion de porci.
Având în vedere criza de anul acesta cu care s-au confruntat fermierii, românii care vor să mânâne o carne de proc de calitate vor scoate mai mulţi bani din buzunar decât anul trecut,
„În fermele comerciale preţul a scăzut cu 28% faţă de anul trecut, pentru că acolo este un lanţ şi porcul mai trece prin două verigi până să ajungă carnea la consumator. Dintr-o fermă comercială porcul în viu pleacă cu 5,5 lei/kg, dar la poarta gospodarului preţul este dublu şi trendul este de creştere. Eficienţa economică dintr-o gospodărie e mai mică şi, în plus, anul acesta preţul cerealelor a crescut“, spune Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), potrivit Ziarul Financiar.
Mâncarea devine din ce în ce mai scumpă
Vești proaste legate de alimente. La nivel mondial, prețurile se mențin în creștere și în octombrie, aceasta fiind a cincea lună consecutivă în care s-au înregistrat majorări. Anunțul a fost făcut de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Indicele celor de la FAP măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În octombrie 2020, acest indice a crescut până la 100,9 puncte, de la o valoare uşor revizuită de 97,8 puncte în luna septembrie.
Potrivit oficialilor, preţurile la cereale au urcat cu 7,2% în octombrie, comparativ cu luna septembrie, şi cu 16,5% raportat la aceeaşi lună a anului trecut. „Această creştere a fost susţinută în principal de preţurile la grâu, pe fondul reducerii disponibilităţilor de export, condiţiilor slabe din Argentina şi vremii secetoase care afectează însămânţările cu grâu de iarnă în Europa, America de Nord şi regiunea Mării Negre”, a subliniat FAO.