Evenimentul Zilei > Actualitate > Cristian Bușoi: Sănătatea din România are nevoie de un PACT transpartinic
Cristian Bușoi: Sănătatea din România are nevoie de un PACT transpartinic

Cristian Bușoi: Sănătatea din România are nevoie de un PACT transpartinic

Sistemul de sănătate românesc are nevoie de un pact, de o strategie pe care să meargă înainte, indiferent de culoarea politică a Guvernului, a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi.

El și-a lansat joi, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, cartea „Cum vindecăm  sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă”, în care face o analiză a sistemului de sănătate din România începând cu anul 1990, punând în balanță sistemele occidentale și propunând soluții concrete pentru îmbunătățitea sistemului medical actual, pe 3 paliere: pacienți, medici, investiții. 

„Această carte aduce în spaţiul public, pentru decidenţi, pentru oamenii politici, pentru oamenii din sistem o serie de informaţii importante despre cum merg lucrurile în alte sisteme de sănătate, ce nu merge în România şi, mai ales, ce soluţii pot fi aplicate sub forma unui pachet de reformă în sistemul de Sănătate din România“, a declarat Cristian Buşoi la lansare.

El a subliniat că România investește, astăzi, cel mai puțin în sănătate, în raport cu numărul de locuitori: doar 753euro/capita, comparativ cu Austria: 3673 euro/ capita sau Germania: 3613 euro/capita. Nici la procentul din PIB alocat Sătătății, România nu stă mai bine: țara noastră alocă doar 4%, în timp ce Olanda alocă 9,9%, Franța 9% și Germania 8,6%. 

„Pentru ca situația să se îmbunătățească, există câteva direcții de acțiune. Nu există o soluție magică. Astăzi, sistemul de sănătate românesc duce lipsă de o strategie şi de un pact pe care să le agreeze toată lumea şi pe care România să meargă înainte, indiferent de culoarea politică a Guvernului”, a explicat Bușoi, care a fost președinte al CNAS între 2007 și 2014.

„Țările vest europene ale căror sisteme de sănătate le luăm ca reper reușesc să aibă performanțe nu doar datorită bugetelor și investițiilor pe care le fac, ci și pentru că pentru că și-au asumat cu mult curaj un plan și o strategie pe care le-au respectat indiferent de schimbările politice din sistem”, a adăugat politicianul. 

La lansarea cărţii dr. Cristian Bușoi au participat: consilierul prezidenţial prof. dr. Diana Păun, Răzvan Vulcănescu, președintele CNAS, prof.dr. Cristian Vlădescu, şeful  Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Corina Pop, secretar de stat, Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătăţii, Vasile Ciurchea, fost preşedinte al CNAS, senatorul PNL, academician Leon Dănăilă, prof. dr. Radu Deac, peşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, prof. dr. Virgil Păunescu, fost consilier prezidenţial. 

Cartea semnată de Cristian Bușoi a fost lansată, vineri, și la Timișoara, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Muzeul Național al Banatului, iar zilele următoare vor avea loc prezentari la Iași și Suceava.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.