Gordon Brown, premierul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, a reafirmat importanta relatiei dintre Londra si Washington inaintea vizitei pe care a inceput-o ieri in capitala Statelor Unite, pe fondul speculatiilor privind o schimbare a politicii britanice fata de principalul sau aliat.
„Relatia cu SUA este cea mai importanta relatie bilaterala (a Londrei - n.n.)... Este o relatie bazata pe valorile noastre comune, ale libertatii, oportunitatii si demnitatii individului. Datorita acestor valori, relatia cu Statele Unite nu numai ca este puternica, dar poate deveni si mai puternica in anii in care vin”, a afirmat Brown inaintea vizitei la Washington, in cursul careia urma sa aiba prima intrevedere oficiala cu presedintele George W. Bush.
Desi ministrul de externe David Milliband si Brown insusi au tinut sa sublinieze valoarea pe care o acorda relatiei cu SUA, anterior plecarii lui Brown, Lord Malloch-Brown, secretar de stat in Ministerul de Externe de la Londra, a afirmat ca SUA si Marea Britanie nu vor mai sta „umar la umar” - o declaratie ce a alimentat speculatiile de presa privind o distantare a Londrei de politica internationala a Washingtonului, mai ales in asa-numitul „razboi impotriva terorismului”.
Referirile la libertatea si demnitatea individului din discursul lui Brown, in contextul acuzatiilor tot mai vocale la adresa strategiei antiteroriste a SUA, sunt elemente care pot alimenta astfel de speculatii. Fostul premier britanic, Tony Blair, care avea o relatie personala foarte apropiata cu Bush, a fost deseori acuzat acasa ca are o atitudine prea serviabila fata de marele aliat, fapt ce ar putea determina un alt tip de abordare din partea lui Brown.
Potrivit „The Sunday Times”, aceasta schimbare ar putea merge pana la o retragere britanica din Irak, publicatia sustinand ca Simon McDonald, principalul consilier de politica externa al lui Gordon Brown, pregateste deja terenul pentru o astfel de decizie.